Imagen-cerebroInstitut Servantes i Noć istraživača pripremaju zajedno Naučni kafe-teatar o mozgu u sredu, 26. septembra u 19.00h u Grand Pleasure Café-u u Vasinoj ulici i interaktivnu postavku i predavanje “Tajne koje krije DNK” u petak, 28. septembra u 19.00h sa ciljem da približe najnovija dostignuća i zanimljivosti o tome kako funkcioniše naš mozak širokoj publici. Biće obezbeđen simultan prevod. Ulaz slobodan.

U susret Noći istraživača u sredu u 19.00h održaće se neobičan događaj i verovatno po prvi put u našoj zemlji na ovaj način– Naučni kafe-teatar o mozgu u neformalnoj i opuštenoj atmosferi Grand Pleasure Café-a u Vasinoj ulici. Naučni kafe-teatar vodiće španski naučnik Havijer Kudeiro i glumac Visente de Sousa koji će ovim povodom biti gosti Beograda. Oni će na neformalan i zanimljiv način razgovorati, diskutovati o najnovijim dostignućima o funkcionisanju našeg uma. Glumac će imati zadatak da podstiče publiku da aktivno učestvuje i da razmenjuje svoja znanja. Cilj ovog predavanja je da se na jednostavan, prijatan i u opuštenom ambijentu, daleko od naučnih sala za predavanja predstave najnovija istraživanja o našem mozgu, kako pamtimo, zaboravljamo, učimo i koje strategije koristi naš mozak da bi stvorio stvarnost. Naučni kafe-teatar namenjen je radoznalnoj publici koja želi da jedno popodne provede “na kafi” sa naučnicima i sazna nešto više o ljudskom mozgu, koji već dugo budi interesovanje lekara, psihologa i naučnika. Ulaz slobodan.

U petak, 28.09. u galeriji Instituta Servantes održaće se neobičan eksperiment od 17.00 do 22.00h. Naime, mladi istraživači pokazaće publici sve faze istraživanja Alcahjmerove bolesti. Zabavna i interaktivna postavka otkriće neke od tajni mozga. Saznaćemo šta je memorija, kako se formira i kako i zašto se gubi. Istog dana, u 19.00 u Svečanoj sali Instituta Servantes održaće se predavanje “Tri priče o forenzičkoj DNK” koje će održati Antonio Alonso, stručnjak za forezničku genetiku sa Nacionalnog Instituta za toksikologiju i forezničke nauke (INTCF) u Madridu. Gost iz Španije daće nam zanimljive odgovore na pitanja o verodostojnosti identifikacije na osnovu DNK, bazirajući se na tri zanimljiva slučaja iz prakse.

Noć istraživača je tradicionalna manifestacija koja se održava svakog poslednjeg petka u septembru u velikim gradovima širom Evrope pod podkroviteljstvom Evropske komisije. Noć Instraživača organizuju Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo, Fakultet za fizičku hemiju, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” uz podršku Instituta Servantes.

Više informacija o Noći istraživača možete pronaći na sajtu www.nocistrazivaca.bg.ac.rs i na sajtu www.belgrado.cervantes.es

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..