Publika o radovima Tkačenka | SEEcult.org Portal za kulturu jugoistočne Evrope. Serijal razgovora publike o savremenoj vizuelnoj umetnosti
“Umetnik kao publika” biće nastavljen 15. septembra diskusijom o radovima Saše Tkačenka na izložbi “Šta se dogodilo sa Muzejem  savremene umetnosti?”, što će biti prilika i za osvrt na reakcije na trenutno stanje MSUB-a, kao i na mogućnosti skretanja pažnje na problem urušavanja kulture u vreme krize.


Kako publika sagledava radove Tkačenka u tom kontekstu i šta bi oni mogli da reflektuju u budućnosti, te koja je uopšte mera umetnosti u vreme krize koja će biti “sa pravom merom” i posebno, kakav je udeo mladih umetnika u tome, neka su od pitanja koja će biti razmotrena u disksuiji.

Tkačenko učestvuje na izložbi “Šta se dodogodilo sa MSU?” u privremeno otvorenoj zgradi MSU na Ušću radovima “Ograda” i “Savršena vožnja”. Oba rada bave se prostorom, arhitekturom i značajem MSUB u Beogradu, odnosno stanjem u kojem se trenutno nalazi MSUB koji od 2007. godine pokušava da rekonstruiše svoju zgradu i osposobi je da funkcioniše.

“Rekonstrukcija koja iz više razloga deluje kao da se nikada neće završiti postaje sve alarmantnija, ali, kako vreme prolazi, izgleda kao da se svi polako mire sa situacijom i prepuštaju ovaj slučaj nekim boljim okolnostima”, naveo je Tkačenko povodom žalosnog stanja zgrade MSUB koja je zatvorena već pet godina zbog radova na rekonstrukciji, adaptaciji i dogradnji, koji su prekinuti zbog nedostatka sredstava.
Prema njegovim rečima, osetio je kao svojevrsnu obavezu da pitanje o tome šta se sa MSUB-om (ne)dešava postavi u javni prostor i da na konkretan način izrazi negodovanje po pitanju tog problema.

Isprovociran sveprisutnom letargijom i ignorisanjem tog pitanja, nastao je rad „Ograda“ koji na direktan način suprotstavlja posmatrača sa problemima koji se već pet godina gotovo nevidljivo gomilaju. Tkačenko je, koristeći ogledala umesto metalnih ploča, transponovao specifičnu fasadu MSU u objekat koji ima sve karakteristike građevinske ograde koja se prilikom obnove zgrada postavlja da zaštiti mesto radova.
„Izlaganjem tog objekta u javni prostor pozivam posmatrača da se suoči sa svojim odrazom u ogledalima i tako sebi postavi pitanje o ličnoj odgovornosti u vezi sa nastalim okolnostima u kojima je ova muzejska institucija sve više samo autentična fasada, koja je postala nejasna asocijacija na funkciju koju je ova zgrada nekada imala“. Rad „Ograda“ produciran je povodom grupne izložbe „Bez odlaganja“ u Galeriji Kulturnog centra Grad, gde je trebalo da bude izložen na obali Save naspram MSUB-a, ali ga je policija uklonila sat nakon otvaranja izložbe, jer KC Grad nije pribavio potrebne dozvole. Prema rečima Tkačenka, taj „incident dodatno je pokazao koliko je savremena umetnost marginalizovana i sa koliko nonšalantnosti i neodgovornosti se i ustanove kulture prema njoj odnose“.

Budući da ga je kustoskinja Una Popović pozvala da izloži „Ogradu“ na izložbi u MSUB, Tkačenko je češće odlazio u nju i, prisećajući se nekadašnje stalne postavke i značaja koji je MSUB imao za njegov umetnički razvoj, postajao je sve više fasciniran energijom i monumentalnošću te zgrade na Ušću. Tako je i nastao video rad „Savršena vožnja“ koji prikazuje vožnju skejtera po zgradi MSUB i, prema rečima Tkačenka, svojevrsni je omaž tom remek-delu modernističke arhitekture SFRJ. „Atmosfera zaustavljenog vremena koja je dominatna u prostoru napuštenog MSUB-a učinila mi se savršenom kao scenografija, odnosno mesto za odigravanje jedne, za nju nespojive radnje. Unutrašnjost MSUB-a, čija je svrha godinama zanemarena, pokušao sam da posmatram kao savršenu platformu koju bi u ovim okolnostima na autentičan način iskoristila specifična supkulturna grupa posvećena vožnji skejta, koja često usvaja napuštene prostore i pretvara ih u poligone za vožnju“, naveo je Tkačenko, koji video radom „Savršena vožnja“ suprotstavlja dinamičan pokret i zaustavljeno vreme, ukazujući na ogroman neiskorišćeni potencijal muzejskog zdanja na Ušću.

Kustosi Dejan Sretenović, Andrej Dolinka i Una Popović nazvali su postavku sa radovima dvadesetak umetnika neizložbom, budući da nema formu, strukturu i arhitekturu, već sledi zatečeno stanje zgrade i “predstavlja konglomerat po izložbenom prostoru nasumično rasejanih izjava i znakova koji na različite načine reflektuju situaciju u kojoj se institucija nalazi”.

Izložba dokumentacije, umetničkih intervencija i enterijera zgrade MSUB biće otvorena do 30. septembra, a diskusija o radovima Tkačenka biće održana 15. septembra u 13 sati. Taj mladi umetnik učestvuje od 11. do 23. septembra i na izlozbi "Velika očekivanja" u Galeriji Doma omladine, s Markom Markovićem i istoričarkom umetnosti Anom Bogdanović.

Među umetnicima na izložbi “Šta se dogodilo sa MSU?” je i Mirjana Boba Stojadinović, autorka koncepcije projekta “Umetnik kao publika” koji je osmišljen kao javni forum u okviru kojeg publika, uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti.

Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o savremenoj umetnosti i kulturi, ali i o društvenim fenomenima koji su naša realnost. Dokumentacija o deset odabranih razgovora publike sa umetnicima objavljena je u formi publikacije tog projekta.

*Radovi sa izložbe “Šta se dogodilo sa MSU?” predstavljeni su i u onlajn Galeriji portala SEEcult.org, a u prilogu je video vođenje kustoskinje Une Popović kroz postavku.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..