Singidunum-260x152U sklopu manifestacije „Dani Beograda” sutra u 18 časova biće otvorena izložba „Rimski portreti i stanovnici Singdunuma” u Velikom barutnom magacinu na Donjem gradu Beogradske tvrđave. Posetioci će moći da vide skulpture stanovnika, careva, bogova i heroja, a obuhvaćeno je razdoblje od 2. do 4. veka tokom kojeg je Beograd iz vojnog logora prerastao u značajan pogranični grad Rimskog carstva.



Izložba je realizovana u saradnji JP „Beogradska tvrđava” i  Narodnog muzeja iz Beograda, a već godinama ove dve institucije zajednički brinu o rimskim kamenim spomenicima izloženim u Velikom barutnom magacinu.

Ova saradnja biće nastavljena nizom predstojećih izložbi u okviru projekta „Beograd pre Beograda”. „Beograd pre Beograda” oslikavaće život antičkog Singidunuma, a posetioci će saznati gde je bio rimski grad, ko su bili njegovi stanovnici, kao i koje bogove i heroje su uzdizali i poštovali. Razotkrivajući privatne i javne segmente života, ovogodišnji ciklus izložbi nas uvodi u doba hrišćanskog Beograda, koji će tokom 2013. godine biti predstavljen različitim kulturnim sadržajima.

„Rimski portreti i stanovnici Singidunuma” prva je u nizu predstojećih izložbi i biće otvorena za posetioce od 19. aprila, svakog dana osim ponedeljka, od 12 do 17 časova. Ulazak će biti besplatan za vreme „Dana Beograda”, 18. i 19. aprila, a nakon toga ulaznice se mogu kupiti u Galeriji „Beogradske tvrđave” u Stambol kapiji i Kuli Nebojša. Cena individualne ulaznice je 200 dinara, za učenike, penzionere i studente 100 dinara, a za organizovane posete od minimum 20 osoba cena ulaznice biće smanjena na 140 dinara po osobi. Radno vreme Kule Nebojša je od 10 do 18 časova, dok je radno vreme Galerije u Stambol kapiji svakog dana od 11 do 19 časova.


<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..