111111UpStageFestivalUpStage je Web-orjentisana platforma za Online performanse, gde UpStage performeri i publika, mogu sarađivati u realnom vremenu s bilo kog mesta u svetu.


Za UpStage kažu da je program digitalnog doba, umetnici ga koriste kao kreativni alat, a studenti na univerzitetima ga istražuju u okviru vizuelnih i scenskih umetnosti. Redovne otvorene sezone i godišnji festival, organizuje UpStage tim.

2003. godine donacijom novozelandske vlade programer i umetnik Douglas Bagnall programira prvu verziju UpStage-a, koja je pokrenuta u januaru 2004. godine. Od tada UpStage kao i Avatar Body Collition koriste ljudi širom sveta. Nova UpStage V2 verzija pokrenuta je 2007. godine, zahvaljujući donaciji „Community Partnership Fund" u okviru digitalnih strategija novozelandske vlade; i studenti Oklandskog Tehnološkog Univerziteta nastavljaju rad na daljem razvoju softvera. Te godine i počinje prvi 070707 UpStage festival.


Ove godine na Up Stage festivalu 11:11:11 biće prikazano 12. ciberformansa (internet nastupa uživo) i oni nude različite mogućnosti za online interakciju sa publikom.


U svim UpStage predstavama, publika ima interakciju izmedu sebe i sa umetnicima kroz prozor za ćaskanje, a to je često vrlo živ prostor, gde komentari mogu da s vremena na vreme budu vrlo duboki ili smešni. Ciberformans redefiniše odnos izmedu izvodača i posmatrača i na različite načine i pokazuje da na festivalu i Up Stage-u  pozornice istražuju mnogo mogućnosti.


Mnoge predstave su posebno osmišljene baš da publika učestvuje u njima, na primer, u prošlosti Up Stage festivala publika je pozivana da prati tragove tako što će kliknuti na određeno područje scene da bi rešila ubistvo, stvarala je animirane mandale crtajući na sceni, okidače zvukova, odgovarala na pitanja i na taj način doprinoslila samoj priči. I ovogodišnji Festival se ne razlikuje.


U stilu "sami birate avanturu" The Serious Moonlight (Cindi L'Abbe & Karoline Anderson, USA/Korea) umetnici pitaju publiku da glasa i da odredi kombinaciju plesa, vizuelne umetnosti, narativa i simbola izvučenih iz lunarnih motiva narodne priče. Publika sarađuje i u Property & Theft: Olivia Furber, Harry Giles, et al (Edinburgh, Scotland). Doprineće i na performansu Cyberian Chalk Circle: Christina Papagiannouli - Rediteljka (London, UK) Evi Stamatiou - Performerka (London, UK), gde će putovati između različitih društvenih medija platforme. Lokalna publika može da učestvuje u Is This On?: Inge Hoonte & Birgit Bachler (Holandija), na 11:11:11 kroz pristup čvoru, tj. otvorenoj projekciji predstave na Piet Zwart institutu u Roterdamu, kao i da se pridruži radionici. Predstava uzima kao temu prve korake učenja programa, stvarajuci savršen ambijent da razvije  "geek tragediju".


Izvod iz make-shift: an audience with Dave: Paula Crutchlow (UK) & Helen Varley Jamieson (NZ/Nemačka), će razmatrati da li je performans koautor sa publikom i ima za cilj da stvori značajan dijalog između publike u dve odvojene kuće i online publike širom sveta.


Ciberformansi, ili performansi uživo, su relativno nova artforma koju istražuju interdisciplinarni umetnici već oko dve decenije. Peti godišnji festival ciberformansa Up Stage, pruža jedinstvenu priliku umetnicima iz ove oblasti da iskuse stvaranje originalnih ciberformansa. Pet od dvanaest performansa - Where are the clouds? , Serious Moonlight, String Games, make shift i Edward King - su performansi na kojima rade umetnici koji imaju iskustva u ovom mediju i koji već duže koriste Up Stage platformu.


Edward King okuplja četiri izuzetno vešta umetnika, uključujući Marlen-u Corcoran, koja je postavila svoj prvi performans Plaintext Players još 1995. godine. Njoj se pridružio Ben Unterman, tvorac brojnih ciberformansa na Up Stage-u i drugim platformama još od 2004; Marischka Klinkhamer, audio-vizuelni umetnica koja radi na Up Stage-u od 2007. a u poslednje vreme i  Second Life, i vizuelna umetnica Vicki Smith, jedana od originalnih tvoraca Up Stage-a, koja ima iskustvo decenija rada na ciberformansima. "Svi su iskusni profesionalci, tako da posao ide brzo" kaže Corcoran, koja je odgovorna za inicijalni koncept i ideju. "Mislim da je svaki novi deo komada inspiracija i da nas vodi napred. Mi donosimo dobru mešavinu specijalizacija u proizvodnji: dramaturšku, audio-vizuelnu, programersku, koreografsku, grafičku, (3D karakter) animatorsku i još mnogo toga. Volim da mislim da skripta služi kao sidro, kao okvir za kreativnost pojedinih saradnika "zvuka", koji igra značajnu ulogu u predstavi.


Vicki Smit takode predstavlja String Games: Vicki Smith, Hannah, Ellen & Joanne (Aotearoa/NZ), u saradnji sa tri studenta, koji su performirali na poslednja dva festivala. Ovi iskusni mladi ciberformeri su istovremeno uključeni u proces mentorske razmene pomažuci pri predstavama koje su osmislili novozelandski školarci,  Goldie Kea and the 3 Sheep: učenici Te Tai Poutini, (Aotearoa/NZ) i  Humpty with a twist: učenici Te Tai Poutini, (Aotearoa/NZ).


Na drugom kraju spektra, po prvi put su muzičar i vizuelni umetnik Petyr Veenstra koji sarađuje sa Floris Sirag -om u Flat Earth: Petyr Veenstra & Floris Sirag (Holandija), i studenti sa Piet Zwart instituta Is This On? koji će kombinovati živo programiranje, animaciju, poeziju, a opipljiv učinak ima i šou Where are the clouds?: Katarina DJ. Urosevic (Serbia), Francesco Buonaiuto (Italy) & The Levi@hans, koji rade na tekstualnoj mešavini ljubavnih scena iz Pazolinijevih, Šekspirovih i Lorkinih dela, koje kombinuju u jednom živom isprogramiranom i animiranom okruženju.


Performansi su osmišljeni  od strane onih umetnika koji donose bogatstvo svog iskustva u drugim medijima u online okruženje.  Up Stage je zato odlična platforma jer u njoj interdisciplinarni umetnici mogu kombinovati različite prakse i veštine i prikazati ih uživo u svojim Onine performansima.


11:11:11 UpStage festival je peti festival za online performanse (ciberformance) koji koristi Web platformu Upstage-a. On počinje u 10.45h ujutru na Novom Zelandu, u petak 11. novembra, a završava se u 22h po evropskom vremenu, istog dana.


Pun raspored, uključujuci i konvertor koji vam pomaže da pronadete vaše sopstveno lokalno vreme za svaku predstavu, dostupan je na: http://upstage.org.nz/blog/?page_id=2828.


Predstave su ostvarene  od strane umetnika koji sarađuju i realnom vremenu koriste niz digitalnih medija. Sve što je potrebno je da publika ima standardni pretraživač i internet konekciju. Izvode iz prethodnih festivalia možete pogledati ovde: http://vimeo.com/user1755204


Kompletnu listu 11:11:11 UpStage festivala i performansa i više informacija o svemu možete naći na linku web sajta: http://upstage.org.nz/blog/?page_id=2350

 

Za više informacija obratiti se na:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..