umatovacka Tribina je održana  2. novembra 2011. godine,  od 10 do 16 časova u prostorijama Šumatovačke – Centra za likovno obrazovanje. Tribina je okupila predstavnike lokalne samouprave, menadžere u kulturi, rukovodioce u republičkim i gradskim ustanovama, privatne preduzetnike i pojedince...

CIlj konferencije je bio da razmotre mogućnosti saradnje privatnog i državnog sektora u oblasti finansiranja kulture. Predstavnici državnog sektora,  među kojima su govorili i Nemanja Petrović iz GO Savski Venac, Danko Runić u ime projekta Beograd 2020, Dragana Martinović, Biljana Jokić i mr Maša Vukanović, u ime Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, Aleksandra Delić iz BITEF-a, Nenad Ljubenović, predsednik KC Mladenovac i Vesna Milosavljević,  predstavnica portala SEEcult i Vesna Bogunović, direktorka Šumatovačke, su se osvrnuli na realizaciju projekata tokom 2011. godine.  Uz detaljne prezentacije i isticanje saradnje sa sponzorima, međunarodnim partnerima i fondovima koji su im na raspolaganju u i van  Srbije, istaknuti su pozitivni primeri. Takav slučaj je GO Savski Venac  koja je od 2003. godine uspela da oživi mnoge ruinirane prostore, privuče publiku i navikne je na nove, kvalitetne manifestacije u gradu.

Naglašeno je da se mora uspostaviti i negovati čvršća saradnja sa privrednim sektorom, pre svega kao bi opstali  dugogodišnji tradicionalni festivali.

Ono na šta je posebno skrenuta pažnja u izlaganju većine govornika iz prvog panela je značaj ljudskih resursa. Ulaganje u adekvatno obrazovan kadar na odgovarajućim pozicijama unutar sistema od neprocenjivog  je značaja za svaku instituciju.

U okviru drugog panela preispitane su alternativne forme i modeli poslovanja u kulturi, a učesnici su kroz razdraganu diskusiju istakli značaj entuzijazma i mnogo veće aktivnosti i pokretljivosti u pronalaženju finansija, nego što je to slučaj u velikim struktuiranim sistemima. Od učesnika među kojima su bili Olivera Vučinić, vlasnica galerije Nova, Nina Mudrinić Milovanovic, vlasnica galerije Stretegie Art, Milica Božanić, koja je govorila  u ime Srpske filmske asocijacije, Manuela Graf, u ime Centra za informisanje Kissaroo, Aleksandar Protić i Feđa Dimović,  članovi benda Beogradski sindikat, Veljko Jovanović,  u ime udruženja Neki fini ljudi i Goran Skrobonja, vlasnik izdavačke kuće Paladin svi prisutni su mogli čuti brojne ideje i predloge.

Od aktivnog praćenja konkursa koje raspisuju ministarstva, do traženja i povezivanja sa inostranim fondacijama koje finasijski podržavaju projekte koji su vezani za prevođenje tekstova. Uverili smo se i u značaj bavljenja projektima u kulturi kao sekundarnim zanimanjem, ili ulaganjem u kulturu bez ikakve ambicije za profitom i zaradom. Takođe, čuli smo i dobre primere iz prakse kada je reč o stranim fondovima koji u zemlji pomažu kulturu i filmsku umetnost, saznali smo i za predloge kako bi uspešne korporacije otkupom likovnih dela ili delimičnim odricanjem od prostorija mogle značajno da podstaknu likovne stvaraoce i izlagače.

U prijatnom ambijentu Šumatovačke – Centra za likovno obrazovanje čuli smo od direktorke Centra, mr. Vesne Bogunović , na koji način je ova ugledna institucija reaktivirana i vraćena na kulturnu mapu Beograda posle dugogodišnje pauze.

Sledeći termin okupljanja, na zadovoljstvo učesnika i organizatora, dogovoren je za maj 2012. Tom prilikom svi zajedno:
i javni i privatni sektor u kulturi sastaće se sa predstavnicima stranih investitora i sa domaćim kompanijama koje su spremne da kroz programske i zakonske regulative ulažu u umetnost i umetničku produkciju u Srbiji.

Realizaciju  tribine su podržali:   Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Chapter 4, Turistička organizacija Beograd, HYPE LOUNGE, STRAWBERRY Ideas & Solutions, restoran azijske kuhinje Luda kuća, restoran: NIŠLIJA d.o.o  i  NOBEL corporation d.o.o

V Communications
Vesna Vukajlović, direktorka

Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje
Vesna Bogunović, direktorka
Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti i  urednica programa

FOTOGRAF: Bosko Karanovic
POTPIS ZA SLIKU: Tokom druge panel diskusije... (S LEVA NA DESNO): Beogradski sindikat, Nina Mudrinic- Milovanovic, Olivera Vucinic, Milica Bozanic, Veljko Jovanovic, Goran Skrobonja, Vesna Vukajlovic i Manuela Graf.

Za više informacija posetite sajt diskusije:  www.sumatovacka.rs
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..