Internacionalni žiri 28. Videomedeje 2024 dodjeljuje Videomedeja Grand Prize umjetnici Deliji Hes za Na čekanju . Internacionalni žiri 28. Videomedeja festivala su činili Nina Jeza iz Slovenije , Maurizio Marco Tozzi iz Italije i Goran Despotovski iz Srbije. On Hold je izuzetan kratki film koji govori o ličnim i univerzalnim iskustvima modernog života. Režija Delije Hes je vizualno zadivljujuća i konceptualno bogata, stvarajući svijet u kojem se zamagljuje granica između stvarnosti i apsurda, sve unutar kompaktnog okvira filma od 7 minuta. Kroz pametno korištenje crno-bele estetike i epizodične strukture, film prikazuje delikatnu ravnotežu između humora, frustracije i egzistencijalnog straha, sve povezano s poznatim činom čekanja.

Ovaj film zaslužuje priznanje za svoju originalnost u pripovijedanju, sposobnost da izazove snažne emocije kroz minimalističke vizuale i moćan komentar o apsurdu ljudske egzistencije u digitalnom, urbaniziranom dobu. On Hold je primjer snage kratkih filmova da daju duboke izjave na kratak, ali efektan način, što ga čini snažnim kandidatom za svaku nagradu koja slavi inovativni i promišljeni film.

pohvala: Max Hattler, O/S , 04:59 min, boja, Njemačka, 2023 - Internacionalni žiri 28. Videomedeje 2024 daje Pohvalu umjetniku Maxu Hatleru za O/S . O/S Maksa Hatlera dobiva Pohvalu za svoj inovativni pristup, spajajući vizualno i auditivno iskustvo u jedinstvenu formu. Inspirisan avangardnim eksperimentima iz 20. stoljeća u generisanju grafičkog zvuka, film pretvara apstraktne pokrete u zvuk, čineći samu sliku optičkim zvučnim zapisom. Ova besprekorna sinkronizacija videa i zvuka predstavlja vrhunac kreativnosti, pružajući fascinantno senzorno iskustvo gdje je ono što čujete točno ono što vidite.

pohvala: Marc Lee, Spekulativna evolucija, Prototip 1 , boja, Švajcarska, 2024. Internacionalni žiri 28. Videomedeje 2024. daje Pohvalu umjetniku Marku Liju za Spekulativna evolucija, prototip 1 . Speculative Evolution, Prototype 1 Marka Lija prepoznat je po svojoj vizionarskoj istraživačkoj temi budućnosti biotehnologije i umjetne inteligencije. Film zamišlja ekosistem 30 godina unaprijed, gdje znanstvenici koriste napredne tehnologije kako bi prilagodili vrste surovim stvarnostima klimatskih promjena i izumiranja. S provokativnim i imerzivnim pristupom, djelo podstiče gledaoce na razmišljanje o etičkim i ekološkim implikacijama ovih spekulativnih inovacija.

Selekciona komisija 28. Videomedeja festivala koju su činili Ivana Sremčević Matijević, Srđan Radaković i Željko Mandić, dodjeljuju Nagradu Bogdanke Poznanović umjetniku Milošu Tasiću za Oneiro - 360 VR Movie

Nagrada Bogdanka Poznanović: Miloš Tasić, Oneiro – 360 VR film , 07:22 min, boja, Srbija, 2023. Razvoj AI tehnologije vrlo je brz i umjetnici koji se kreću na ovom polju često tijekom produkcije rada mijenjaju različite AI alate, tj. starije alate zamjenjuju novijim. Rad Miloša Tasića Oneira, virtualni riality film koji pokriva 360 stupnjeva, u vizualnom pristupu naglašava artificijelnost stvarnosti koja nastaje razvojem AI tehnologije i zbog toga se radnja odvija u svijetu koji se veoma razlikuje od našeg. Scene proizilaze iz pretpostavke da osvješteni program umjetne inteligencije ne bi promatrao stvarnost poput ljudi, već u obliku apstraktnog digitalnog okruženja na temelju baze podataka, slično kao što naša podsvijest često apstrahuje stvarnost u snovima. Ovako polazište u promišljanju AI tehnologije žiri je prepoznao kao kvalitet i zbog toga je donio odluku da se Milošu Tasiću dodijeli Nagrada “Bogdanka Poznanović”.

Festival je okupio radove poznatih umjetnika iz preko 25 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svjetski poznati stvaraoci video umjetnosti. Na 28. Videomedeji je u okviru programa prikazano 56 umjetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva svijeta. Program su uredili Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković. Na natječaj je stiglo oko 900 radova iz čitavog svijeta, a uvršteno je do 6% u festivalski program.
 
Ovogodišnji pokrovitelji Videomedeje su: Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovogodišnji partneri i podrška Videomedeje su: LIMA (Amsterdam), Av-Arkki (Helsinki), Kulturna stanica Svilara, Kulturni centar Novog Sada, Seecult, RTV, Studio B, Art magazin, Dnevnik

foto Promo

 

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..