Bio instalalcije i rad sa učesnicima u Mobilnoj laboratoriji obeležili ovogodišnji festival Izložba BIO INSTALACIJA je, sa pratećim programima, otvorena do 5. Oktobra. Tokom trajanja programa, učesnici su imali prilike da na različite načine istražuju složene odnose između nauke, prirode i umetnosti. Izloženi radovi BIOBOT i WOMBS istražuju ljudski odnos prema telu kroz simbiozu nauke i umetnosti. Umetnici dr Margherita Pevere i Zoran Srdić Janežič bavili su se granicama ljudskog tela i njegovim uticajem na okolinu, sa naglaskom na ekologiju i održivost. Izložbu su otvorili Milica Rašković iz Deska Kreativne Evrope Srbija i Gjino Šutić sa UR Instituta.

Ovaj projekat okupio je umetnike i naučnike iz različitih disciplina s ciljem daljeg razvoja bio-art prakse u zemlji. Gjino Šutić je takođe predstavio seriju radionica Mobilne laboratorije.

Pored otvaranja izložbe, istog dana otvoren je i niz radionica i programa razmene sa publikom, koja je do kraja festivala postala aktivan učesnik u proizvodnji novih bio-art radova.

Radionica "Uvod u BioLab rad (DIY i profesionalna okruženja)" omogućila je učesnicima interaktivno istraživanje biotehnoloških laboratorija, spajajući umetnost i nauku. Kristijan Tkalec (Kersnikova institut) i Gjino Šutić (UR Institut) upoznavali su polaznike sa komercijalnom laboratorijskom opremom, DIY alternativama, te tehnikama molekularne biologije koje se koriste u genetskoj analizi i modifikaciji.

Na radionici "Negovanje života: praktično iskustvo ćelijske kulture", učesnici su bavili radom sa ćelijama sisara, aseptičnim tehnikama, sejanju i održavanju kultura, te potencijalnim primenama biomaterijala u umetničkom kontekstu. Radionicu je vodio Kristijan Tkalec.

Radionicu "Uvod u in vitro tehnike" (ćelije i tkiva kao biomaterijal) vodili su Gjino Šutić i dr Margherita Pevere, obuhvatajući teoretski i praktični rad sa in vitro tehnikama u BioArtu i DIY biologiji. Učesnici su naučili kako da izvade i kultivišu ćelije sisara, istražujući mogućnosti za proizvodnju tkiva i biomaterijala, kao i inženjering organa.

Posebno zanimljiva bila je i radionica "Zdravlje životne sredine – zemljište (uradi sam/nauka o građanima)", na kojoj su učesnici analizirali zdravlje zemljišta koristeći svakodnevne predmete, ispitivali mikrobiome i sproveli hemijske testove.

Radionicu FunGArt – od izolacije i manipulacije do inspiracije i instalacije vodila je dr Milana Rakić, mikolog i mikrobiolog. Učesnici su izolovali i manipulisali gljivičnim kulturama, kao i plodnim telima gljiva, koristeći ih kao inspiraciju za kreiranje jedinstvenih umetničkih dela. Radionica je uključivala instalaciju ovih kreacija, transformišući naučno istraživanje u umetnički izraz. FunGArt je pružio praktično iskustvo koje redefiniše gljive kao alat za učenje i umetničku eksperimentaciju.

Tokom festivala, održan je i Okugli sto sa umetnicima, koji je okupio stvaraoce koji rade na tromeđi umetnosti, nauke i tehnologije. Diskusiju, koju je moderirala Sonja Jankov, vodili su umetnici dr Karolina Żyniewicz, dr Margherita Pevere, Zoran Srdić Janežič i Adrienn Újházi, osvetljavajući teme biotehnologije, biomaterijala i odnosa čoveka i prirode. Razgovarajući o međuzavisnosti umetnosti, nauke i tehnologije, učesnici okruglog stola imali su prilike da se bolje upoznaju sa različtim izazovima i potencijalnim rešenjima u ovoj zanimljivoj oblasti. Tokom trajanja programa uspostavljena je i Bio StArt Inicijativa koja pruža prliku učesnicima radionica da razviju svoje bio-art projekte uz profesionalnu podršku umetnika i naučnika. Odabrani učesnici za Bio StArt program su: Jelena Komloš, Mateja Marković, Viktor Cvejić, Milica Rukavina, Vuk Mandušić, Sanja Rajić, Angelina Biskupljanin i Milica Krneta, koji su svoje početne ideje i koncepte predstavili tokom izložbe Bio instalacija, održane u okviru festivala Kaleidoskop Kulture.

Najbolji radovi biće izloženi na Outdoor Pecka Festivalu 2025. godine u Bosni i Hercegovini, kao i na narednom izdanju festivala art+science u Beogradu

Kako najvaljuju iz NGO Reaktor, projekat Bio Awaking će u narednom periodu imati niz aktivnosti, koje uključuju DIY radionicu, studijske posete Dubrovniku i Zagrebu (UR Institut), a tokom leta Outdoor Pecka Festival i jesenji art+science festival u Beogradu, koji će ujedno biti i finalizacija projekta akcijom One Seed.

Projekat Bio Awaking podržan je kroz program Kreativna Evropa, koji podržava aktivnosti usmerene ka razvoju kulturne raznolikosti, digitalizacije i održivosti u kulturnom i kreativnom sektoru.

Author photo work Adrienn Ujhazi

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..