ko_gradi_grad_maliObaveštavamo Vas da će se od 17. do 19. novembra, u Kulturnom centru REX, održati skup Ko gradi grad? koji se drugu godinu zaredom bavi temama značajnim za razvoj gradova u Srbiji i regionu.
Fokus našeg interesovanja je učešće građana u razvoju zajednica u kojima žive, a ovogodišnji skup će okupiti upravo one koji svojim direktnim delovanjem, sitnim koracima i velikom energijom, a na sopstvenu inicijativu, unapređuju naš zajednički prostor. Ko gradi grad? pokrenuli su Grupa 484, STEALTH.unlimited i Kulturni centar REX, a realizuje se uz podršku Fondacije Hajnrih Bel (Heinrich Böll).

Pod nazivom Susreti gradskih entuzijasta i majstora, ovogodišnji Ko gradi grad je zamišljen kao okupljanje komšija koje se udružuju zarad zajedničkih interesa, pojedinaca koji predlažu rešenja za urbanističke probleme i ljudi koji pozivaju na odgovornost institucije koje zanemaruju interese grada pred interesima krupnog kapitala. To je susret i onih neodustalih koji sistematski prijavljuju nedostatke u gradskoj infrastrukturi nadležnim institucijama, onih drugih upornih koji sređivanje ulica, parkova i drugih zajedničkih prostora uzimaju u sopstvene ruke, kao i svih drugih zainteresovanih za ove teme i grad po meri njegovih stanovnika.

Ovi susreti nisu samo prilika za međusobno upoznavanje i javno predstavljanje inicijativa već i trodnevna serija razgovora i radionica o značaju građanina kao kontrolora i incijatora urbanog i društvenog razvoja. Šta je priroda ovakvog delovanja i koji su njeni dometi? Koje strategije se koriste u borbi za zajednička dobra i sa kojim rezultatima? Kako proširiti front ove borbe i uključiti veći broj ljudi?

Kao i prošle godine, Ko gradi grad započinjemo kolektivnim sastavljanjem rečnika, ovoga puta Rečnika gradskih rešenja, koji će nam približiti različita profesionalna i lična razmišljanja o mogućim i poželjnim promenama u našem okruženju. Sledeće dve večeri će biti posvećene neumornim inicijativama - gradskim entuzijastama i majstorima - koji će predstaviti svoje planove i već izvedene akcije.

Na radionicama koje će, tokom dva dana, voditi gosti iz Pulske grupe i zagrebačkog Prava na grad, diskutovaće se i razmenjivati iskustva na značajne teme za inicijative koji se bore za veću ulogu građana u razvoju gradova: omasovljavanje i širenje vizije boljeg grada.

Svi programi Ko gradi grad su otvoreni za javnost. Više o samom skupu i celoj inicijativi možete naći na našem sajtu www.kogradigrad.org. Sve dodatne informacije možete dobiti putem e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili telefona Kulturnog centra Rex 011/3284534 ili 063/8480883.



Program skupa Ko gradi grad 2: Susreti gradskih entuzijasta i majstora sa spiskom učesnika ćemo Vam poslati uskoro a sada Vam šaljemo satinicu samog događaja.

Četvrtak 17.11:

19.00 Rečnik gradskih rešenja

Petak 18.11:

11.00 - 15.00 Radionica 1 - Pulska grupa / Za Muzil (Emil Jurcan) - Vizionarenje
16.00 - 17.30 Otvoreni razgovor o značaju gradskih entuzijasta i majstora
18.00 - 21.00 Susreti gradskih entuzijasta i majstora (1. deo) (predstavljanje pojedinaca/inicijativa koji se bave problemima grada)

Subota 19.11:

11.00 - 12.30 Poseta Ekspediciji Inex Film (Višnjička 76) i diskusija
14.00 - 17.30 Radionica 2 - Pravo na grad (Teodor Celakoski) - Omasovljavanje
18.00 - 21.00 Susreti gradskih entuzijasta i majstora (2. deo)


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..