111111UpStageFestivalCiberformance platforma UpStage i godišnji festival nude umetnicima mnogo audio-vizuelnih mogućnosti za predstavljanje u realnom vremenu, kroz online performanse - i u mnogim slučajevima uz upotrebu teksta koji je često i glavni temelj performansa.


Jedan od takvih performansa na UpStage 11:11:11 festivalu se održava u  petak 11. novembra: "Where are the clouds?" Francesko Buonaiuto-a i Katarine Ðordevic Uroševic. Remiksovanje tekstova iz Lorkinog  "El Publico" i Pasolinijevog "Che Cosa sono Le Nuvole", zajedno sa linijama iz  Romea i Julije, Otela i Sna letnje noći, je dinamičan performans koji u  realnom vremenu istražuje učinak teksta u Onlajn digitalnom mediju.

Reči su izgovarane, oblika raspevanih skvenci, napisane da služe kao objekti scenografije na virtuelnoj bini, a avatari od ciberformance umetnika predstavljeni kao da su izmanipulisani od strane misterioznog  "autora" koji se pojavljuje samo kao ruka na tastaturi.

"Predstava ima ugao koji jeste pomeren i izmešten od već viđenih i naučenih  šablona. Samim tim što se odigrava u digitalnom okruženju ali nam ponavlja već čuvene, poznate dijaloge na neki način pomera percepciju i otvara nove perspektive. Ideja je da se kroz pomešane, izmeštene  medije i poetične vizuelne momente otkrije nova dimenzija nečega što je vec poznato...", kažu umetnici.

Objašnjavaju da je rad u digitalnom okruženju uvek interesantan  jer nas izmešta iz materijalnog opipljivog prostora u svet nula i jedinica.  Na taj način i ako na prvi pogled može izgledati otuđeno, ljudi zaista dobro sarađuju. Imaju vremena da vode sopstvene živote, a opet se redovno susreću u dogovoreno vreme na stejdžu da bi stvarali, probali nove ideje, vežbali, radili.

11:11:11 UpStage festival je peti festival online performansa  (ciberformance) koji koristi Web platformu Upstage-a. On počinje u petak 11.novembra u 10:45h ujutru na Novom Zelandu, a završava se u 22:00h po evropskom vremenu, istog dana.

Pun raspored, uključujući i konvertor koji vam pomaže da pronađete vaše  sopstveno lokalno vreme za svaku predstavu, dostupan je na:  http://upstage.org.nz/blog/?page_id=2828.

Predstave su ostvarene od strane umetnika koji sarađuju i u realnom vremenu koriste niz digitalnih medija. Sve što je potrebno je da publika ima standardni pretraživač i internet konekciju. Izvode iz Prethodnih festivala možete pogledati ovde.

Kompletnu listu 11:11:11 UpStage festivala i performansa te više informacija  o svemu, možete naći na linku web sajta:

http://upstage.org.nz/blog/?page_id=2350

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..