Radovi nastavnika Grafičkog odseka Akademije likovnih umetnosti u Si’anu, Kina. Svečano otvaranje izložbe Simfonija Puta svile u nedelju 21. juna u 19h. Saradnjom beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti i Grafičkog kolektiva, a u sklopu inicijative „Pojas i put“, organizuje se izložba profesora Grafičkog odseka Akademije likovnih umetnosti iz Si’ana u Galeriji Grafičkog kolektiva. Ova izložba predstavlja nastavak dugoročne saradnje Beograda i Si’ana. Naime, kulturna saradnja je počela pre 15 godina; obeležavajući šest decenija rada Grafički kolektiv je gostovao na ovoj Akademiji u Si’anu te 2009, pored ambicioznog izložbenog projekta održane su radionice i predavanja, a ovaj boravak je ostao nezaboravan.

Nastavljen je puls žive stvaralačke aktivnosti i razvio se na nivou saradnje umetnika sa Akademije iz Si’ana i Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda.

Akademija likovnih umetnosti u Si’anu, nekadašnjem drevnom gradu Čang’anu, početnoj tački Puta svile na Istoku, odnegovala je mnoge umetnike koji uživaju veliki ugled na međunarodnoj sceni. Univerzitet umetnosti u Beogradu, s druge strane se smatra kolevkom inovativnih ideja na Balkanu. Ove dve institucije dele sličnosti u vezi sa konceptima likovnog obrazovanja, međunarodne saradnje i umetničkog stvaralaštva.

Kustos današnje izložbe je prof. Dimitrije Pecić sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Kao gostujući profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Si’anu, dao je značajan doprinos kulturnoj razmeni između Kine i Srbije. Takođe, dobitnik je i “Sankin nagrade za prijateljstvo“ koju dodeljuje vlada provincije Šanksi. Ovaj međukulturni dijalog i saradnja, ne samo da se umetnicima iz obe zemlje pruža prilika za prikazivanje osobenosti kultura već i podsticaj da uče o stranoj kulturi, unose inovacije u svoj rad ali i doprinosi vitalnosti kulturne razmene Kine i Srbije.

Na izložbi je predstavljeno 35 radova 17 nastavnika sa Grafičkog odseka

Akademije likovnih umetnosti u Si’anu. Ovi radovi referišu na bogato nasleđe tradicionalne kineske umetnosti, ali isto tako, odražavaju inovativni duh savremenih kineskih umetnika, prikazujući različite autorske izraze kineske grafike u kontekstu savremene umetničke prakse.

Izlozba traje od 21– 27. jula 2024.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..