Centar za primenjenu istoriju organizuje treći po redu Festival javne istorije, pod nazivom Sećanje na nepristajanje. Nepristajanje kao sećanje. Festival se održava od 20. do 23. juna u prostoru Miljenko Dereta. Otvaranje Festivala je u četvrtak, 20.06. u 18 h izložbom fotografija autora Nedžada Horozovića, nastalih kao deo trogodišnjeg istraživanja CPI-a o obeleženim i neobeleženim mestima sećanja u 15 lokalnih zajednica u Srbiji. Takođe, u subotu, 22.06. u 18 h premijerno će biti prikazan dokumentarni film Isidore Pekić „Generacije Borova – 30 godina kasnije“ koji predstavlja fabriku „Borovo” u Borovom naselju, te njen značaj za stanovništvo Vukovara i okoline. 

Nakon projekcije, razgovaramo o ekonomskoj tranziciji tokom devedesetih i njenim posledicama po radna prava i javno dobro u sadašnjosti.

Tema ovogodišnjeg festivala je otpor: otpor politikama koje prekrajaju i brišu prošlost, pokušavajući na taj način da osiguraju sopstveni politički legitimitet u današnjici. Tokom četiri festivalska dana publika će imati priliku da se kroz predavanja, izložbu, javna vođenja, radionice i razgovore uključi u drugačije razumevanje prošlosti. Cilj programa jeste da se istraže alternativne istorije koje ne pristaju na manipulaciju u političke svrhe i ne potpadaju pod vladajuće narative.  

Detaljan program Festivala možete pogledati na našem sajtu, www.cpi.rs

Pridružite nam se da zajedno razmišljamo, pitamo, dajemo drugačije odgovore od onih koji nam se svakodnevno nameću!

foto Izložba Holkaust u Srbiji

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..