Još od rađanja prvih kolekcionarskih impulsa, kolekcije su „lična karta” svojih baštinika, izraz estetskih afiniteta, ali i osobeni posrednici (bar delimičnog) razumevanja složenosti ustrojstva sveta. Stoga su plansko prikupljanje predmeta radi obogaćivanja i upotpunjavanja kolekcija, njihovo proučavanje, zaštita i izlaganje, oduvek imperativi dobrih kolekcionarskih praksi. Brižljivo formirane kolekcije svakom posmatraču ponaosob pružaju jedinstveno iskustvo „putovanja” kroz prostor i vreme, oživljavaju predele, ličnosti i događaje, te u sebi nose potencijal istraživanja i učenja, ali i zabave.

Kolekcije su važne za konstituisanje identiteta, osećaja pripadnosti i poistovećivanja, pa često nude odgovor na gogenovsko pitanje: „Odakle dolazimo? Ko smo? Kuda idemo? ”, koje, čini se, danas sve češće postavljamo.

Osnivačkim aktom Umetničke galerije „Nadežda Petrović” iz 1961. godine, Galeriji je pored primarne aktivnosti organizovanja Memorijala Nadežde Petrović (od 1960. godine) poveren i zadatak formiranja zbirke, pre svega otkupom i poklonima sa izložbi koje realizuje, čime je njena delatnost proširena i muzejskom praksom. Galerija danas poseduje sopstvenu reprezentativnu kolekciju koji čini oko 1800 eksponata, raspoređenih u sedam zbirki. Kao rezultat izlagačke delatnosti, putem otkupa i poklona nastale su zbirke „Nadežda i savremenici”, „Jugoslovenska umetnost druge polovine 20. veka” i „Savremena umetnost”, dok su „Spomen-zbirka Bogića Risimovića Risima”, „Zbirka crteža i karikatura Pjera Križanića”, „Legat porodice Božidara Prodanovića” i „Spomen-zbirka ʽSonja Savićʼ” zbirke legatskog tipa, dobijene na poklon kao zaokružene celine. Međuinstitucionalnom saradnjom, pozajmicama i gostujućim izložbama permanentno se ostvaruje mobilnost galerijskih zbirki, čime je omogućeno da u njima uživa publika iz različitih sredina, u svaki put drugačijim prostornim i izložbenim kontekstima.

Od poslednje izložbe akvizicija Umetničke galerije „Nadežda Petrović” proteklo je šest godina, tokom kojih je otkupima sa izložbi priređenih u Galeriji (prvenstveno Memorijalu), poklonima umetnika ili naslednika (što je čin vredan pijeteta), kontinuirano i sistematski popunjavan zbirni fond na temeljima dobro promišljene, višedecenijske otkupne prakse. Time je kolekcija Galerije uvećana za 68 novih eksponata različite medijske, stilske i tematske provenijencije, koji grade istorijsku liniju razvoja srpske i jugoslovenske moderne, ili se tiču savremenih umetničkih razmišljanja.

Izložba AKVIZICIJE 2018–2023. realizovana je kao izbor iz radova otkupljenih u navedenom periodu, sa naglaskom na delima koja su do sada retko (ili uopšte nisu) prezentovana publici Galerije. Kroz eksponate izložene u dva galerijska prostora – Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” i Galeriji „Risim”, predstavljeni su opusi umetnika i umetnica različitih generacija, mesta porekla i stvaralačkih iskustava. Njihova dela tako nude imaginarno putovanje u neka druga vremena ili, sa druge strane, daju uvid u svu kompleksnost života u stanju savremenosti.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..