Izložba slika, crteža i dekorisanih predmeta „Drvo života“ biće otvorena u  ponedeljak, 17. juna u 19 časova u klavir holu Ustanove kulture „Parobrod“. Izložba će posetiocima približiti petrikivsko slikarstvo, ukrajinsku dekorativnu narodu umetnost oslikavanja domova i predmeta za domaćinstvo, koja je deo  UNESCO kulturne baštine čovečanstva. Umetnička dela koja će biti izložena – slike, crteži, oslikani tanjiri, drvena jaja i kutije, radovi su polaznika radionice petrikivskog slikarstva koju od juna 2022. godine u Beogradu vodi Natalija Trohimec, kustoskinja izložbe.

Natalija je sa decom došla iz Ukrajine i u Srbiji uživa privremenu zaštitu. Po zanimanju je lekarka, klinička psihološkinja sa najviše iskustva u radu sa decom. Pored diplome Nacionalnog medicinskog univerziteta Bogomolec u Kijevu, magistrirala je biologiju na Biološkom fakultetu u Zaporožju.

U slobodno vreme slika i organizuje radionice petrikivskog slikarstva, prenoseći svoja znanja deci i odraslima iz Ukrajine, kao i deci iz Srbije.

„Petrikivsko slikarstvo nastalo je u domovima, u kojim su svakog proleća oslikavani zidovi spolja, a uvek kada zatreba i zidovi unutar kuće“, kaže Natalija, i dodaje:

„Drvo života, po kojem je izložba dobila ime, jedan je od najvažnijih simbola u petrikivskom slikarstvu, koji je zastupljen u velikom broju radova koje će posetioci moći da vide. Ono ujedno predstavlja i ideju uređenja sveta. U svakom drvetu života, osim cveća nalaze se i životinje kao što su jelen ili petao, koje simbolizuju snagu života, ili fantastične ptice, koje predstavljaju naše želje.“

Izložba će biti otvorena za posetioce do 28. juna 2024. godine.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..