Da je kragujevačka likovna scena i te kako aktivna, govori u prilog i potreba da se otvaraju nove galerije, kakva je Aleksić galerija, koja je svojim programom uspela da se izdvoji, pogotovu činjenicom da predstavlja autore sa Balkana. U poslednjih godinu dana ova galerija je priredila brojne izložbe priznatih i poznatih lokalnih umetnika, ali i dovela nekoliko zanimljivih autora iz regiona, sa kojima uveliko razvija nove umetničke projekte. Godinu dana uspešnog rada Aleksić galerija je obeležila dvema izložbama: „Zemljakinja“ Tamare Rogović u Kragujevcu i „Askeza“ Ducija Jovića u Beogradu.

U Kragujevcu je predstavljena izložba „Zemljakinja“ Tamare Rogović, koja je već poznata domaćoj publici i to kao čudo od deteta, pa najmlađi magistar vizuelnih umetnosti. „Zemljakinja“  koja je pred publikom do kraja ove nedelje, od samog otvaranja beleži veliku posetu, a Tamara je nekoliko dana boravila u Kragujevcu i razgovarala sa posetiocima. Koncept izložbe je po rečima autorke,  definicija trenutka u razvoju, razmišljanja i shvatanja ljudskih dometa. Lajtmotiv je most, koje autorka ostavlja publici da tumači, jer smatra da most ima veliku simboliku i da se može tumačiti u mnogo širem kontekstu od spajanja ljudi.

U okviru godišnjice Aleksić galerije, priređena je izložba i u Beogradu, i to upravo autora iz Kragujevca - Ducija Jovića. Izložbom „Askeza“  koja se takođe može pogledati do kraja ove nedelje u galeriji Štab, predstavljena je Jovićeva najnovija slikarska produkcija. Više od 10 radova velikog formata, na kojima je umetnik sveo oblike figura, pa čak i kolorit, odišu velikom ekspresivnošću. Umetnik kaže da je, bez obizra na miimalistički pristup u poslednjoj kolekciji, u fokusu njegovog rada uvek čovek. Za kraj izložbe, u četvrtak i petak, 6 i 7. juna, Duci Jović će biti u galerijskom prostoru da razgovara sa posetiocima.

„U maju mesecu Aleksic galerija je obeležila godinu dana rada, sa jasnim konceptom da predstavlja isključivo umetnike koji su rođeni i rade na Balkanu. Na taj način želimo da publika prepoznaje galeriju kao mesto gde može da uživa u umetnosti sa ovih prostora. Izuzetna posećenost i radoznala publika tokom trajanja izložbi su obeležili godinu za nama, što nam je dodatni motiv za dalji rad i u narednom periodu“ – kaže direktor Aleksić galerije, Dejan Aleksić.

Obe izložbe su aktuelne do kraja ove nedelje.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..