U susret Olimpijskim igrama u Parizu, najvećem i najvažnijem sportskom takmičenju na svetu, duh olimpizma stiže i u našu prestonicu! Nesvakidašnja izložba „Olimpijske igre – Više od sporta!“, koja spaja sport, umetnost i obrazovanje, održaće se od 7. do 23. juna u beogradskim Silosima, u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i Gaia pokreta. Ulaz na izložbu je slobodan, a sudeći po dosadašnjim izložbama u Silosima, tokom tri olimpijske nedelje očekuje se više desetina hiljada posetilaca u ovom jedinstvenom prostoru na obali Dunava.

Nove hologramske tehnologije, uzbudljivi olimpijski posteri, svečane uniforme, lov na blago, maskote, kvizovi, radionice, nezaboravni momenti, približiće posetiocima olimpijski pokret čija veličina i značaj prevazilaze sportska takmičenja i rekorde.

Posebno atraktivan biće holoboks koji će uz pomoć novih tehnologija povesti posetioce u štafetne trke sa olimpijskim bakljama koje su nekoliko puta prolazile i kroz našu zemlju, noseći olimpijski plamen kao simbol mira i prijateljstva među svim ljudima i nacijama sveta, što je i suština olimpijskog duha, te ujedno i centralna postavka izložbe. Najbolji likovni umetnici i grafički dizajneri širom sveta učestvovali su u izradi maskota, postera i piktograma za Olimpijske igre, spajajući tako sport i umetnost, tradiciju i savremenu kulturu, što će publika u Silosima videti kroz razvoj identiteta brenda.

Svaka ceremonija otvaranja Olimpijskih igara predstavlja i svojevrsnu modnu reviju, pa će poseban segment izložbe biti posvećen svečanim uniformama koje su naši sportisti ponosno nosili tokom 112. godina duge istorije olimpizma kod nas. Sportisti Srbije debitovali su na Olimpijskim igrama 1912. godine, a izložba „Olimpijske igre – više od sporta!“ prikazaće i brojne istorijske fotografije, video zapise i predmete koji će biti predstavljeni kroz Virtuelni olimpijski muzej. Kroz leksikon, najdražu knjigu uspomena, upoznaćemo se i sa sportistima Srbije koji učestvuju u kvalifikacijama za Igre u Parizu i saznati koju muziku slušaju, kako se spremaju, kao i generalno šta ih pokreće u svakodnevnoj borbi sa sopstvenim rekordima.

Posetioci će saznati i kako izgleda život u olimpijskom selu i šta se nalazi u torbi naših olimpijaca. Svi zainteresovani moći će da ostave poruku našim sportistima na posebno kreiranom zidu želja, a oni avanturističkog duha moći će da se provozaju biciklom kroz grad domaćina XXXIII Letnjih Olimpijskih igara. Značaj olimpijskog pokreta biće predstavljen i kroz strategiju „Olimpizam 365“ Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je kroz Olimpijsku solidarnost podržao izložbu u beogradskim Silosima, baš kao i DDOR Osiguranje koji će tokom izložbe organizovati popularni „lov na blago“ i olimpijski kviz.

Izložbu će pratiti i posebno osmišljen program za sve generacije: vođene ture, kreativne radionice kroz „Olimpijski čas“, Razgovori sa šampionima, eko radionice Dečije ekološke akademije, panel diskusije komisije „Žene i sport“ Olimpijskog komiteta Srbije na teme: „Olimpijske šampionke nekad i sad“ i „Šta posle olimpijskog zlata?“, promocija knjige „Krugovi Berlina 1936“ autorke Tamare Malešev, kao i obeležavanje 40 godina od Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

Društvena sabirnica Beograda i na evropskoj sceni - Zahvaljujući neprofitnoj organizaciji Gaia pokret, Silosi su postali sabirnica društvenog života Beograda gde se održavaju vodeće izložbe, izuzetno popularne žurke, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, paneli, konferencije, radionice, i uvek posećeni bazari domaćih brendova. Nakon što su već HBO, Discovery i drugi svetski mediji svetu otkrili ovo jedinstveno mesto, u narednom periodu sledi predstavljanje Silosa na međunarodnoj sceni uz programe i projekte koji su usmereni na dovođenje posetilaca u Beograd i Srbiju.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..