Izložba „Zdravko Pečar – (AUTO)POTRETI” biće otvorena na Dan Afrike, u subotu, 25. maja u 13 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Izložba se organizuje povodom trideset godina od smrti Zdravka Pečara, osnivača Muzeja afričke umetnosti, ali i istaknutog revolucionara, novinara, diplomate i istraživača afričke kulture i istorije. Kustosi izložbe su dr Nemanja Radonjić, Emilia Epštajn i Ana Knežević. Kustosi izložbe su povodom otvaranja izjavili: „Izložbom „Zdravko Pečar – (AUTO)POTRETI” pokušali smo da iz nekoliko perspektiva prikažemo kaleidoskopsku ličnost Zdravka Pečara, odnosno njegov život i sve što je ostavio za sobom...

U formi poliptiha: kroz istorijske događaje, duh vremena, revolucionarne godine, diplomatske gestove, istraživačka i istorijska dela, fotografska i štampana svedočanstva, značajnu dokumentaciju, te kroz različite, uvek poletne akcije s katkad ambivalentnim rezultatima i posledicama“.

„Zdravka Pečara vidimo kao jakog subjekta vođenog političkim idejama vremena, ali nikada bespogovorno. Njegovi kritički stavovi, antikolonijalna razmišljanja i specifičan oblik humanizma, koji su u datom vremenu prirodno bili usmereni ka Africi, i danas odzvanjaju sa stranica zapisa, knjiga i reportaža koje je objavio, u lecima koje je sakupljao, kao i u biblioteci koju je baštinio. Imali smo na umu stručne, naučne, istorijske, istraživačke i medijske načine na koje je on pokušavao da organizuje i sintetizuje znanje o Africi, ali i snažan potencijal Muzeja afričke umetnosti u Beogradu kao institucije čijim nam je osnivanjem tu viziju ostavio u amanet,“ navode kustosi u katalogu izložbe.

Podsećamo, Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Stalnu postavku čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz zbirke koju su formirali osnivači Muzeja, Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar.

Radno vreme Muzeja je svakog dana od 10 do 18 časova.

foto: Мićа Pоpоvić, pоrtrеt Zdrаvkа Pеčаrа iz 1973. sа pоtpisоm „Мој priјаtеlј Zdrаvkо Pеčаr i njеgоvi sаhаrski kаrаmаni”

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..