Centar za ženske studije u Beogradu i Agencija KomunikArt pozivaju zainteresovane strip autorke i autore iz Srbije da se prijave za učešće u dvodnevnoj umetničko-teorijskoj radionici na temu reprezentacije rodnih uloga u savremenom autorskom stripu. Radionica će se održati 8. i 9. juna u Pančevu i osmišljena je sa ciljem da se podstakne razmena znanja iz oblasti rodnih prava između organizacija civilnog društva i domaćih strip autorki/a, preispita reprezentaciju rodnih uloga u domaćim i stranim stripovima koji su dostupni na srpskom tržištu, i ponudi sistematizovana i primenljiva znanja iz feminističke teorije. Autorke/i će imati priliku da novostečena znanja primene u svom umetničkom radu i  umreže se radi dalje saradnje.

Predavačice u okviru radionice biće: Jelena Višnjić (BeFem), Nađa Bobičić (Pobunjene čitateljke/MiniBookvica), Irena Jovanović (Pobunjene čitateljke/MiniBookvica) i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović i Danica Jevđović (udruženje Stripo-tetke).

Radionica je deo projekta Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji, koji realizuju Centar za ženske studije u Beogradu, Agencija KominikArt i organizacije MiniBookvica i Stripo-tetke. Projekat je podržan od strane Vlade Švajcarske u okviru programa “Kultura za demokratiju”, koji sporovodi Hartefakt fond.

Cilj projekta Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji je da se pitanje rodne i ostalih neravnopravnosti sagleda kroz položaj žena i ženskog stvaralaštva unutar domaće strip scene, kao i reprezentaciju rodnih uloga u savremenom stripu u Srbiji. Planirane aktivnosti, koje pored umetničko-teorijske radionice uključuju istraživanje koje će se baviti rodnom reprezentacijom u stripu u Srbiji, pružiće korisnicama/ima projekta, ali i pripadnicama/cima šire umetničke i kulturne zajednice, priliku da prošire polje umetničkog, kulturnog i društveno-političkog delovanja, što će doprineti razvoju i diverzitetu domaće kulturne scene.

Prijavu uz kratku biografiju poslati na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 26. maja. Organizatori obezbeđuju smeštaj, troškove prevoza i ishrane učesnica/ka radionice.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..