U petak 10. maja 2024. u 19 h u Galeriji SKC je otvaranje izložbe Gordana Nikolića, koja može da se poglade do 28. maja i predstavljanje bilingvalne monografije GORDAN NIKOLIĆ. Ješa Denegri je u tekstu monografije napisao: „Možda bi poznata distinkcija Gillesa Deleuzea: Figuralno–Figurativno (koju je uveo povodom Francisa Bacona), mogla da se primeni pri pokušaju tumačenja slikarskog jezika Gordana Nikolića. Po toj distinkciji Figurativno je ekvivalentno predstavljanju, ono je narativno i opisno; nasuprot tome, Figuralno (proisteklo iz pojma Figura, ili, bolje, čista Figura), uprkos postojanju predmetnog podatka, podrazumeva odstranjenje ili makar potiskivanje predstave u korist slikarskog čina, u ime slike kao rezultata postupka i procesa slikanja.

A to je upravo slučaj Gordana Nikolića u čijim slikama i čitavim ciklusima postoji upravo predmetni podatak, Figura: maska, lobanja, lik poznatog pevača, ali nipošto kao motiv koji valja opisati, nikada kao cilj koji treba dostići. To je, pre svega, početni impuls od koga umetnik polazi, da bi tokom rada taj predmetni podatak prerađivao (što je bitno različito od dorađivao) na mnoštvo različitih načina vođen namerom istovremene gradnje i razgradnje slike. Ta slika – na prvi pogled možda paradoksalno – nikada nije apstraktna, jer uvek čuva makar najudaljeniji trag polaznog motiva, ali nije figurativna, ponajmanje predstavljačka, jer je taj trag predstave bitno ne obavezuje pri utvrđivanju procesa, smisla i značenja ove slikarske operacije.“
 
IZLOŽBA I MONOGRAFIJA

Prilikom otvaranja izložbe biće predstavljena i štampana bilingvalna monografija GORDAN NIKOLIĆ. Autori tekstova u monografiji su Bojana Burić, Ješa Denegri, Ljubomir Gligorijević, Ljiljana Slijepčević, Ivana Benović i Olivera Janković, a izdavači su galerije ARTE i DAR MAR iz Beograda.
 

<<  Maj 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..