Dugometražni dokumentarni film „El Šat – nacrt za utopiju“ autora Ivana Ramljaka biće prikazan u petak, 22. marta u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Nakon projekcije, razgovor sa autorom filma vodiće Ana Кnežević, kustoskinja MAU. Ulaz je slobodan, uz prijavu na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Film je premijerno prikazan na Festivalu mediteranskog filma Split, a u Beogradu je prikazan u okviru 29. Festivala autorskog filma. „El Šat – nacrt za utopiju“ govori o veoma važnom delu jugoslovenske prošlosti koji je i danas deo kolektivne memorije Dalmacije, a koji pamti evakuaciju i život velikog broja Dalmatinaca u Egiptu tokom II svetskog rata.

Stotine promrzlih i izgladnelih ljudi pluta na brodovima usred Mediterana bežeći od rata. Scene koje u poslednje vreme viđamo na vestima – ali godina je 1944. i izbeglice beže iz Evrope u Afriku. Nakon kapitulacije Italije, a pre dolaska nemačke vojske, Tito je uz pomoć saveznika odlučio da evakuše 28.000 stanovnika Dalmacije u Egipat, gde su dve godine živeli pod šatorima usred pustinje, u svojevrsnom komunističkom model-naselju koje je trebalo da pokaže Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kada se završi rat. Ovo je priča o njima.

Producent filma je Кompot iz Zagreba (Tibor Кeser), dok je srpski koproducent Horopter Filmska produkcija (Iva Plemić Divjak). Film je produciran uz učešće brojnih autora i kreativnih saradnika iz Srbije. Jelena Maksimović potpisuje montažu, a Vladimir Živković dizajn i miks zvuka. Postprodukcija filma i istraživanje dela arhivskog materijala takođe su urađeni u Srbiji.

Ivan Ramljak filmski je kritičar, istaknuti reditelj i nezavisni kustos. Iza sebe ima brojne dokumentarne i igrane filmove, dok je dokumentarac „O jednoj mladosti” osvojio niz međunarodnih nagrada i priznanja. Odnedavno radi kao selektor renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Njagova dosadašnja filmografija uključuje sledeće filmove: „Baba Višnjina 38” (2008, dokumentarni), „Najpametnije naselje u državi” (2009), „Oslobođenje u 26 slika” (2009), „In Utero” (2011), „Trapula” (2013), „Кino Otok” (2016, dokumentarni), „O jednoj mladosti" (2020) i druge filmove.

Foto: Promo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..