Pod pokroviteljstvom i uz podršku prve dame Republike Srbije gđe Tamare Vučić, sinoć je u prepunom Etnografskom muzeju, na drugoj večeri kultnog Etnolodži Festa, prikazujući Egipat kao ovogodišnju zemlju u fokusu sa kojom Republika Srbija održava diplomatske odnose više od 115 godina, predstavljena modna revija čuvene egipatske dizajnerke Rim Mažid Amin pod nazivom „Srebrni put do Egipta“. Na samom početku večeri, publiku je oduševio muzički nastup čuvene Braće Teofilović, jedinstvenih izvođača drevne srpske i balkanske vokalne muzike, koji su nastupali u najprestižnijim svetskim koncertnim dvoranama, i koji su, ovom prilikom, izveli akapela pesmu „Smiljana“.

Na eksluzivnoj modnoj reviji „Srebrni put do Egipta“, prikazivanjem izvanrednog unikatnog nakita, predstavljena je modna oda tradiciji i savremenim trendovima. Spajajući svoje uloge istaknutog turističkog vodiča, posvećenog istraživača egipatskog nasleđa, sakupljača tradicionalnog egipatskog nakita i modernog dizajnera, Rim Mažid Amin je na savremen i kreativan način, pokazala dubok uticaj drevne egipatske civilizacije i njenu simboliku i sve prisutne povela na magično putovanje Egiptom.

Rim Mažid Amin ne predstavlja samo fantastične komade originalnog nakita, već su oni živ testament kulturnog nasleđa Egipta koji traje vekovima. Njen dizajn prevazilazi obično ukrašavanje. On je most koji povezuje drevno i savremeno i počast tradicionalnim i modernim uticajima egipatskih civilizacija kroz istoriju.

Od veličanstvene ere drevnih faraona Egipta do grko-rimskog sjaja, večne elegancije koptskih tradicija i kompleksne lepote ismiskih kultura, kreacije Rim Mažid Amin oživljavaju simbole koji se prenose iz generacije u generaciju.

Događaju su prisustvovali prva dama Republike Srbije gđa Tamara Vučić, predstavnici ambasada Arapske Republike Egipat, Švajcarske Konfederacije, Francuske, Albanije, Kraljevine Maroko, Narodne Demokratske Republike Alžir, Palestine, Sjedinjenih Meksičkih država, Češke Republike, Republike Grčke, Kiparske Republike, Ujedinjenog Kraljevstva, Republike Zambije, Republike Poljske i Kraljevine Norveške.

Drugoj večeri Etnolodži Festa i spektakularnoj modnoj reviji prisustvovale su i uvažene zvanice, g. Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju, gđa Tatjana Matić, direktorka Fonda za razvoj Srbije, Brankica Janković, poverenik za zaštitu ravnopravnosti, direktori muzeja i ustanova kulture, ko i brojni umetnici i predstavnici medija.

Prisutnima su se obratili Njegova Ekselencija gospodin Basel Salah, ambasador Arapske Republike Egipat u Republici Srbiji, uz pozdravnu reč Marka Krstića, direktora Etnografskog muzeja.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam večeras u Etnografskom muzeju i što imam priliku da uživam u jedinstvenoj kulturnoj večeri, pod nazivom „Srebrni put u Egipat“, i modnoj reviji koja je privukla publiku iz svih krajeva sveta i koja predstavlja specifičan vid prezentovanja nematerijalnog kulturnog nasleđa. Želeo bih da izrazim posebnu zahvalnost gđi Tamari Vučić, prvoj dami Republike Srbije za upriličavanje ovog neverovatnog festivala u Beogradu, pod njenim pokroviteljstvom i uz njenu podršku. Kada predstavljate zemlju kao što je Egipat, a služite u zemlji kao što je Srbija, vaši napori da unapredite bilateralne odnose na polju kulture postaju lakši i uzbudljiviji, jer obe zemlje poseduju dugu kulturnu istoriju i dugu tradiciju ljubavi prema umetnosti. Pokazalo se da je ovo zajednički jezik kojim govore dva naroda“, istakla je Njegova Ekselencija g. Basel Salah, naglašavajući 115 godina dugu i uspešnu bilateralnu saradnju i diplomatske odnose dve zemlje.

Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja, posebno se osvrnuo na jaku simboliku i izuzetnu estetiku motiva Staparske ruže koji krasi ovogodišnji Etnolodži Fest.

„Ovo je lepa prilika da možemo na ovaj način da se upoznamo, i da popričamo ne samo o jedinstvenoj ornamentici koju ćemo večeras videti, već i da produžimo i produbimo odnose koji traju već 115 godina. Nekada je baš u periodu kada su bilateralni odnosi počeli sa upostavljanjem, Staparska ruža počela da živi u rukama naših žena i tkalja. Staparski ćilimi već više od 120 godina ulepšavaju naše domove i prostore oko nas. Ovim putem čestitam Gogi Grubješić što je uspela da na ovaj način predstavi kulturno nasleđe. Kada bi se nekim slučajem desilo da nestanu egipatska umetnost i kultura, verovatno bi nestalo celokupno čovečanstvo. Toliko je egipatska kultura važna za ovaj svet. U tom smislu, neobično mi je zadovoljstvo što ovde vidim ljude koji su posvećeni toj kulturi, razmeni i pre svega dijalogu. Raznolikost ne samo revija koje vidimo na Etnolodži Festu, nego i načini na koje mi možemo da sarađujemo sa Egiptom, zaista pokazuju da smo na dobrom putu“, istakao je Marko Krstić, posebno se zahvaljujući prvoj dami Republike Srbije gđi Tamari Vučić na pokroviteljstvu i na izvanrednom načinu na koji Etnolodži Fest pokazuje kako kultura može da bude diplomatski okvir.

Događaj je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije i kompanije: Millennium Team, Telekom Srbija, West 65, BMW Stefanović.

Podsetimo, Etnolodži fest, trodnevna međunarodna modna manifestacija autorke Goge Grubješić, sedmu godinu zaredom na najsavremeniji način, upotrebom inovativnih tehnologija i u saradnji sa vodećim stručnjacima iz oblasti dizajna, mode i srodnih zanimanja, skreće pažnju na često zaboravljene potencijale nematerijalnog i materijalnog kulturnog nasleđa Srbije i svojim zalaganjem pruža prostor za ostvarivanje veće vidljivosti zaboravljenih tradicionalnih zanata i njihovih nosilaca.

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..