Izložba slika Ivana Stanića - Deivana, pod nazivom "Analogno-digitalno zadovoljstvo", posvećena iskustvu pokušaja da se svakodnevno funkcionisanje prenese, manifestuje i konzumira posredstvom digitalne tehnologije, će biti otvorena u Atrijumu Biblioteke grada Beograda, u ponedeljak, 9. oktobra 2023,. godine, u 19 časova. Serija predstavljenih slika je analogni, opipljiv, odgovor na digitalno zadovoljstvo. Redigitalizacija. Slike zgrčene u pokušaju da realizuju želju, sa naznakama mikroidentiteta zatvorenih u ludačku košulju fetišizma istrgnute iz vakuumavirtuelnih prostora. Pokušaj da se zagrebe deo ljudske egzistencije u virtuelnim prostorima interneta i prikaže deo onoga što se dešava prilikom pokušaja da se većina svakodnevnog funkcionisanja prenese, manifestuje i konzumira posredstvom digitalne tehnologije, kao i postojećeg softvera i sadržaja.

Paterni i semplovi iz digitalne kulture pomoću kojih je moguće zaroniti u sferu unutrašnjeg i interpersonalnog i, bar na trenutak, osvetliti šta se dešava u polju digitalnog između pojedinca i drugog, te šta izranja iz te interakcije. A možda i da odgovore na pitanje da li su usamljenost, osećaj nevidljivosti i neispunjenosti tek tačka na spektrumu interpersonalih veza koja se izmešta u digitalno u potrazi za aktivnijim slušaocem svog analognog „autističnog simptoma” koji mumla neshvaćen?

„Sposobni smo za daleko više. Lepotu. Potragu za konačnom istinom. Odbacivanje tela.” (Iz šeste epizode četvrtog serijala televizijske serije Zapadni svet).

 

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..