Veliko priznanje za međunarodni projekat MADE IN: Crafts and Design Narratives (Austrija/Hrvatska/Slovenija/Srbija) stiglo je juče, 13. juna, od strane Evropske komisije i Evrope Nostra. Projektat MADE IN : Crafts and Design Narratives među pobednicima je Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre za 2023. godinu.  MADE IN je evropska platforma koja okuplja dizajnere, israživače i kustose, koji su svi posvećeni istraživanju nasleđa kroz savremenu produkciju. MADE IN svedoči o moći saradnje i njenog potencijala da spoji tradicionalne zanate sa savremenim dizajnom, negujući razigran ekosistem kreativnosti i nasleđa.

Projekat je trajao od 2018. do 2021. godine i  šest organizacija iz četiri države, partnerski su radile na ovom uspešnom projektu: OAZA, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu (Hrvatska), Muzej za arhitekturu i dizajn u Ljubljani (Slovenija), udruženje za zanate I trgovinu Verkraum Bregenzervald (Austrija), Nova Iskra i Mikser (Srbija).

Žiri u svom obrazloženju, između ostalog navodi: „Ovaj panevropski projekat naglašava niti našeg zajedničkog zanatskog nasleđa, prihvatajući regionalnu osobenost kroz blisku saradnju sa lokalnim zajednicama. Primetan je međugeneracijski aspekt projekta koji okuplja mlade dizajnere i iskusne praktičare zanata. Ovo stvara vitalnu vezu između nasleđa i kreativnih industrija, baveći se blagovremenim društvenim i komercijalnim promenama i nudeći mogućnosti za održivi rast“.

Pored nagrade, o uspešnosti i značaju projekta govori i činjenica da je u 2023. godini pokrenuta MADE IN platforma i Nova Iskra Kreativni Hab je jedan od partnera na projektu.

Pobednici u svim kategorijama biće predstavljeni na ceremoniji dodele Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre 28. septembra u Palazzo del Cinema  u Veneciji. Svi zaintersovani za temu nasleđa i aktivisti imaju priliku da svojim glasovima odluče ko će dobiti nagradu publike učestvovanjem u glasanju na sajtu Evropa Nostre.

Više informacija o nagradi potražite na sajtu Nove Iskre.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..