U “Srećnoj galeriji”, SKC u Beogradu 15.06. biće otvorena izložba crnogorske umetnice Hajdi, na kojoj će beogradska publika imati priliku da uživa u raskošnim bojama i jedinstvenom likovnom izrazu opusa radova nazvanih “Borba”. HAJDI (Hajdana Kostić) je slikarka i ilustratorka iz Crne Gore. Pobednica je Red Bull doodle art Montenegro 2023 takmičenja. Njen rad je predstavljen na društvenim mrežama Univerziteta Oksford i kao časopisa Original. Njene slike nalaze se u privatnim kolekcijama širom sveta: u Americi, Engleskoj, Japanu, Norveškoj, Austriji, Francuskoj, Belgiji, Ukrajini i kao i u regionu. Organizovala je nekoliko dobrotvornih izložbi i prikupila više od 30 hiljada evra za različite svrhe: za pomoćbolesnim pojedincima, ratom ugroženim ljudima, kao i Psihijatrijskoj klinici u Podgorici.

Među njenim klijentima su Unicef, VISA, Philip Morris, Porto Montenegro, Luštica Bay, Crveni krst Crne Gore, itd. Bila je ambasador Coca Cola projekta podrške mladima 2019.

Bavi se i street art-om pa je u saradnji sa Turističkom organizacijom Podgorice, Sekretarom za kulturu Podgorice i Turističkom organizacijom Bara uradila je nekoliko street art projekata u glavnom gradu Crne Gore i primorskim gradovima. Imala je samostalne izložbe u Uličnoj galeriji, SKC galeriji na Novom Beogradu, kao i po regionu a nedavno je njen kolaborativni rad sa nacionalnim pobednicima na Red Bull doodle art svjetskom takmičenju izložen u čuvenom muzeju STRAAT u Amsterdamu.

Hajdi već treći put izlaže samostalno u Beogradu, a prvi put predstaviće publici slike u tehnici akrilik na platnu na velikim formatima. Osim živopisnih boja ističe se jedinstven slikarski izraz koji je mešavina crteža i slike, i čini jednu posebno interesantnu cjelinu.

Izložba nosi naziv “Borba”, a kako ističe Hajdi predstavlja večnu borbu u čovječanstvu – borbu onog životinjskog u nama, instiktivnog, biološkog i onog razumnog, svjesnog, etičkog.

“Na slikama ta borba dočarana je kako kroz samu scenu slike tako I kroz borbe figura na platnu za svoje mjesto na slici, kroz simbole, kontraste boja, borbu crteža odnosno linije I slike tj. površine. Radovi posjeduju veliki naboj, ponegdje tenziju, ponegdje samo prepuno različitih energija, a neke kao da I odjekuju zvukom I kricima bijesnih životinja na njima. Željela sam da predstavim tu borbu intezivnom, snažnom, sirovom, a da kroz kolorit I pojedine simbole na slikama zadržim razdraganost I optimizam, nadu da će ljudskost I razum ipak pobijediti. Borba je u svima nama, ali vjerujem da ćemo u većini ipak izabrati činimo dobro, da pazimo jedni na druge, da jedni prema drugima budemo stvarno ljudi, topli, srdačni, razumni. Borba je predstavljena, na publici je da je doživi I pronađe I ove ali I druge poruke ovih djela stoga pozivam sve da dođu 15.06. u 19h na otvaranje izložbe u Srećnoj Galeriji SKC-a, u Kralja Milana 48 (nadomak Cvetnog trga) ili da posjete izložbu do 05.07. koliko će biti izložena .” – poručila je Hajdi.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..