Otvaranje izložbe IZVAN PLATNA je  u  sredu, 14. juna 2023. u 19 časova u Kući kralja Petra, Vase Pelagića 40 - Cilj ove umjetničke multimedijalne izložbe je da omogući jedno divno putovanje kroz konvergenciju umjetnosti, umjetničkih praktika i mašte. Autori, koji su studenti na master studijama Departmana umjetnosti Univerziteta u Novom Pazaru, prezentiraju nam  svijet u kojem se tradicionalne umjetničke forme prepliću u najrazličitijim medijima i tehnikama, stvarajući dinamično i impresivno iskustvo. Ova izložba je proslava bezgraničnih mogućnosti koje nastaju kada se umjetnost i tehnološka istraživanja ujedine, pomičući granice kreativnog izražavanja.

Izložba nam nudi raznoliku lepezu umjetničkih djela koja obuhvataju različite medije i umjetničke praktike, uključujući instalacije, interaktivne tehničke izvedbe i projekcije, skulpture, kolorističke slikarske kompozicije i pejzaže i još mnogo toga. Svaki umjetnički komad je pomno izrađen kako bi stimulirao gledaočevu vizualnu percepciju, razbuktao njihove emocije i doveo u pitanje predrasude o tome što umjetnost može biti.

Sagledavajući umjetnička djela kao cjelinu dobijate utisak jednog transformativnog putovanja, te na taj način možete iskusiti moć pripovijedanja kroz fuziju vizualiteta, taktilnosti i interaktivnosti. Očigledna je prisutnost besprekorne integracije tradicionalnih umjetničkih tehnika sa ostalim praktikama i umjetničkim alatima, koja svjedoči kako tehnologija i neobični načini umjetničkog ispoljavanja unapređuje i pojačava viziju umetnika.

Umjetnička djela pozivaju posmatrača da se unese u interaktivne instalacije i da zakorača u područja gdje se granice između fizičkog i konceptualnog brišu. Svako umjetničko djelo govori unikatnu priču, crpeći inspiraciju iz ličnih priča, društvenih pitanja, kulturnog naslijeđa i stalnog razvoja odnosa između čovječanstva i tehnologije. Od konceptualnih komada koji izazivaju razmišljanje do vizualno zadivljujućih spektakla, ova izložba nudi mnoštvo perspektiva koje podstiču introspekciju, izazivaju dijalog i njeguju dublju vezu između umjetnosti i njene publike.

Zato vas pozivamo da se upustite u ovu umjetničku odiseju, gdje se granice između medija i umjetničih praktika i materijala pomiču, a pred vašim očima se otvaraju nova područja kreativnosti. Doživite fuziju umjetnosti i tehnologije, gdje se inovacija susreće s ekspresijom, i dopustite da vaša čula budu zarobljena očaravajućim svijetom multimedijalne umjetnosti. Pripremite se da budete inspirisani, izazovni i transformisani dok budete svjedoci nevjerovatnih mogućnosti koje se pojavljuju kada umjetnici iskoriste moć post-modernog doba.

Dobrodošli na našu umjetničku multimedijalnu izložbu—proslavu mašte, istraživanja i beskrajnih mogućnosti koje nastaju kada se umjetnost i konceptualna istraživanja isprepliću. Uživajte u svom putovanju!

Prof. dr Džemil Bektović
Historičar umjetnosti i likovni kritičar

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..