ZENITIZAM JOŠ u Domu kulture studentski grad od 21 do 27. marta – 7 večeri u 7 časova / u saradnji s RTS-om, OBELEŽAVAMO 100 godina od prvog broja časopisa ZENIT i objavljivanje zbornika STO GODINA ČASOPISA ZENIT 1921-1926-2021 (ur. Irina Subotić i Bojan Jović, Institut za književnost i umetnost i Galerija RIMA, 2021). U sredu 23. marta u 7 sati uveče u Maloj sali predavanje O SAVREMENIM DRUŠTVENIM MREŽAMA U MICIĆEVOM KOFERU. Učestvuju: dr Maja Stanković, teoretičarka umetnosti, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum dr Dijana Metlić, istoričarka umetnosti,  profesorka Akademije umetnosti Novi Sad, Igor M. Toholj, koscenarista i koproducent filma i Slobodan Simojlović, reditelj filma.

Emitovanje dokumentarnog filma „Micićev kofer” (72 min)

Glumačka škola. Zašto postoji – ne zna se. Odgovoriće se službeno : za podmladak.

A mi neslužbeno pitamo : Kakav podmladak? Rđaviji ili isto tako rđav kao p o d s t a r a k.

Je li to kakova dobit? Nije ! Bila je jedna javna produkcija koja je to najbolje pokazala.

Ovakovih “talenata” ima po privatnim zagrebačkim kućama mnogo. Igraju bolje. Sigurno zato jer nemaju n i k a k o v i h “učitelja”, pa još ovako rđavih kao što su to u državnom institutu “Glumačkoj školi”. Kako može na pr. rđav glumac da bude dobar u č i t e lj (T.  S t r o z z i). Kako može da otkriva umetničku d u š u učitelj kad on nema te duše? (B e g o v i ć). Kako može da se pobuđuje mladost za k r e a c i j u, kad učitelj ne zna šta je to? (O g r i z o v i ć!). Kako može da upravlja sa nekim zavodom budućih “umetnika” kad on ne zna što bi zapravo trebala da bude “Glumačka škola”? (L i v a d i ć). Zar je Uprava smela d o z v o l i t i, da prvi tečaj jedne škole igra neke perverzitete svoga “učitelja”, koji nisu za učenike i koji ih ne mogu uzeti s one strane, s koje ih uzima umetnik?

Zar je za to “Glumačka škola”, da se igraju “ljubavne scene” i mlada kevica da obuče suknju do kolena? Pa šta vam je za boga i vraga ! ?

Jeste li i za čas mislili o kulturi i duši te mladosti?

Možda je to najvažnije? Umetnici se ne stvaraju školama !

Rubrika Makroskop, časopis “Zenit” /SHS, Zagreb – meseca Jula 1921.

Urednik: Ljubomir Micić / Urednišvo i uprava: Hatzova ulica broj 9 I. kat

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..