Povodom šestog po redu Dana italijanskog dizajna – Italian Design Day (IDD) 23. marta 2022. godine  održava se specijalna izložba sa postavkom najsavremenijih italijanskih rasvetnih uređaja renomiranih arhitektonskih studija, u izložbenom prostoru Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu (Vuka Karadžića 18). Postavka će biti izložena u muzeju do 25. marta. Na istom mestu 23.03. u 17.00 časova biće održana i konferencija pod nazivom: „Italijanska tehnika osvetljenja: pametno svetlo za pametne gradove. Italijanska izvrsnost u dizajnu osvetljenja po meri čoveka“, koju organizuju Ambasada Italije u Beogradu, Agencija za za spoljnu trgovinu ICE u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, zajedno sa Komorom italijansko-srpskih privrednika i Konfindustrijom Srbije, u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti u Beogradu i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Konferencija će se sastojati iz dva dela. U prvom delu govoriće Nj .E. Karlo Lo Kašo, Ambasador Republike Italije; pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Danijela Vanušić; Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti, a putem video-linka uključiće se prof. Korado Terci sa kojim će voditi razgovor arhitekta, profesor urbanog dizajna, dr Zoran Đukanović. Moderator je Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Kroz priču o iskustvu prof. Korada Tercija, arhitekte specijalizovanog za dizajn osvetljenja, kao i drugih vodećih stručnjaka iz ove oblasti, diskutovaće se o temama funkcionalne i arhitektonske upotrebe svetlosti, dok će učesnicima biti predstavljeni i konkretni projekti.

U drugom delu konferencije Antonio Ventreska, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu, održaće uvodnu reč i biće moderator. Učestvuju  Marko Palandela, profesor dizajna svetla; Paolo Di Trapani, direktor kompanije Coelux; Marina Minoci, istoričarka umetnosti - Galerija Borgeze iz Rima; Đulia Marcani, sa  univerziteta Alma Mater iz Bolonje EnlightenMe projekta i Darko Budeč, direktor BUCK lighting.

Zahvaljujući partnerstvu sa kompanijama Artefacto, Buck Lighting, Berlight Design, Light studio-Artemide i Lusso, na ovogodišnjem događaju u Srbiji biće predstavljen bogat izbor radova tehnike osvetljenja vodećih italijanskih kompanija u ovoj oblasti na međunarodnom nivou.

Dizajn osvetljenja je po meri gradova budućnosti, gde kvalitet života i zaštita životne sredine idu zajedno sa lepotom realizovanih proizvoda. Takođe, ove teme su u središtu kandidature Rima za domaćina manifestacije EXPO 2030.

Dan italijanskog dizajna je inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje u saradnji sa Ministarstvom kulture, Udruženjem za industrijski dizajn (ADI), Fondacijom Compasso d'Oro, Agencijom ICE, Konfindustrijom, Trijenalom u Milanu, Sajmom nameštaja u Milanu, federacijom Federlegno Arredo i Fondacijom Altagamma, kako bi se istakla izvrsnost italijanskog dizajna u svetu. Za 2022. godinu, izabrana tema je: „Re-generacija. Dizajn i nove tehnologije za održivu budućnost“.

Učešće na konferenciji je otvorenog tipa, uz prethodnu prijavu putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do popune mesta.

Biće omogućeno praćenje događaja i u strimingu, putem sledećeg linka >>

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..