Pred velikim brojem prisutnih medija danas je u Galeriji Matice srpske održana konferencija za novinare povodom izložbe Novosađani biraju. Otvaranje izložbe Novosađani biraju je u petak, 17. decembra u 20.22 sati. Konferencija je započeta pričom o konceptu samog projekta. Koordinatorka projekta Milica Milošević ukazala je da ovom izložbom Galerija Matice srpske započinje godinu Evropske prestonice kulture: „Na ovom projektu radili smo nekoliko meseci. Zajedno sa Novosađanima proveli smo preko dvadeset sati u muzejskim depoima – neki od njih su naši dugogodišnji saradnici i prijatelji, a neki su po prvi put ušli u prostor Galerije.

S obzirom da se u kolekciji Galerije Matice srpske nalazi preko 10.000 umetničkih dela, ovaj zadatak bio je izazovan ali i izuzetno lep, kako za Novosađane, tako i za kustose i konzervatore.“ Sara Vuletić, programska direktorka Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ istakla je: „Jako nam je drago što godinu titule Evropske prestonice kulture započinjemo izložbom Novosađani biraju. Ono što je važno spomenuti jeste da Evropska prestonica kulture ima bogatu saradnju sa Galerijom Matice srpske kroz sve platforme u samoj godini obeležavanja titule“, dok je učesnica projekta Zaga KalMar, modna dizajnerka, opisala kako je doživela proces biranja umetničkog dela: „Ovo je za mene bilo najličnije i najintimnije dosadašnje iskustvo u Galeriji Matice srpske koja uvek rado otvara svoja vrata, ali ovo je bilo nešto posebno. Nije bilo lako izabrati umetničko delo u tom moru predivnih slika, ali ja sam pratila svoju intuiciju.“ Na samom kraju dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, zaključila je: „Postoje izložbe koje osstavljaju trag u instituciji i u životima kustosa i građana kakva je ova izložba Novosađani biraju.“ Takođe, Palkovljević Bugarski je dodala: „Drago mi je što smo još jednom pokazali da mi jesmo otvorena ustanova, da mi jesmo mesto gde živi kultura, umetnost, nasleđe, ali mi jesmo i mesto gde živi sreća.“

Izložba Novosađani biraju, kojom Galerija Matice srpske započinje godinu Evropske prestonice kulture, biće svečano otvorena 17. decembra simbolično u 20.22 sati u Stalnoj postavci GMS. Na otvaranju izložbe pozdravnu reč će uputiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Vladimir Kopicl, književnik, dok će izložbu svečano otvoriti učesnici projekta.

Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, odlučili smo se da otvorimo svoju kolekciju i ponudimo je sugrađanima da kroz umetnička dela u našem prostoru ispričaju priču o sebi i svom gradu. Birali smo ih nehotice, razmišljajući o njima kao pojedincima različitih profesija koji su na različite načine vezani za Novi Sad, ali i našu ustanovu. Radi se o Novosađanima, akterima u različitim oblastima kulture, obrazovanja, nauke i privrede, različitih nacionalnosti i veroispovesti i kao takvi pokazuju raznolikost svojstvenu Novom Sadu. Pozvali smo ih da, šetajući kroz depoe, gledaju slike na panoima, skulpture na policama, crteže i grafike u muzejskim ormanima da osete brojnost i raznovrsnost nasleđa koje čuvamo pod krovom Galerije Matice srpske i pružimo im priliku da tu pronađu sebe. Želeli smo da prepletemo lično i opšte, pojedinca i grad, umetničko delo i moguću poruku koju ono nosi u savremenom trenutku, a kao rezultat tog druženja nastala je izložba Novosađani biraju.

Izložba je priča Novosađana o njihovom životu, detinjstvu i željama reflektovana kroz odabrana dela iz Galerijskog depoa. Realizacijom ove izložbe i odabirom ovakvog modela predstavljanja kolekcije, želeli smo da pokažemo da je muzej mesto za sve, a da prostor Galerije i njena kolekcija, viđeni očima građana, mogu biti jedna od mogućih slika nacionalne likovne umetnosti novijeg doba.
Na izložbi je prikazano 41 umetničko delo iz kolekcije Galerije koje su birali: Miljana Pavlović, Igor Ćujić, Ranko Rajović, Robert Čoban, Dragana Zgonjanin Bosić, Agota Vitkai-Kučera, Slobodan Trkulja i Nikodima Trkulja, Andrej Šibanov, Marija Stobord Šibanova, Dejan Ćurčić, Jasmina Vukašinović, Zaga KalMar, Danijela Ivanović, Viktor Til, Milesa Milinković, Duško Stojanović, Maja Boškić, Pavle Sekeruš, Milorad Stošljević, Vera Kopicl, Andrija Nikitović, Uroš Krstin, Mihail Dudaš, Vitomirka Trebovac, Aleksandar Dujin, Boško Lučar, Predrag Bogovac, Andrija Gerić, Vladimir Kopicl, Zorica Pejić, Tijana Prodanović, Gvozden Perković, Marija Vasić, Aleksandar Frank, Oto Xorvat, Emina Salai Elor, Savo Ilić, Jasmina i Nemanja Kovačić, Bojana Karavidić, Vesna Latinović i Momčilo Popov.

Izložbu prati srpsko-engleski katalog sa tekstovima dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS, Vladimira Kopicla, književnika i Milice Milošević, koordinatorke projekta, kao i sa izjavama svih učesnika projekta.

Projekat i izložbu Novosađani biraju omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gradska uprava za kulturu i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..