Prezentacija Zbornika “Rad u umetnosti” i novog programskog ciklusa debatno-istraživačkog programa zajedno sa predstavnicima Saveza Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i drugim saradnicima u dosadašnjem radu u utorak, 21. decembra u 17 časova, Galerija ULUS  / Zoom LINK >> Izuzetno loši socijalni i materijalni uslovi u kojima se realizuje rad umetnika i nedostatak sistemske podrške umetnosti kao društveno relevantnoj praksi, prepuštaju umetnike snalaženju u surovom i deregulisanom tržišnom okruženju. U takvim okolnostima, umetnici se neretko upuštaju u individualne puteve pregovaranja uslova rada i naknade za svoj rad, što ne obezbeđuje dugoročnu socio-ekonomsku sigurnost zasnovanu na umetničkoj praksi.

Borba za pravične uslove rada u umetnosti zato mora biti deo šire borbe za bolju radnu, socijalnu, prosvetnu i kulturnu politiku, gde umetnici udruženo, s drugim radnicima u kulturi zastupaju svoja radna prava i zagovaraju fer praksu unutar šireg sistema aktera u polju kulture i umetnosti, i gde se umetnost razume kao delatnost od vitalnog značaja za razvoj društva.

Dosadašnji zagovarački poduhvati ULUS-a zasnovani su na jednogodišnjim istraživačkim aktivnostima koje su umetnici-članovi Udruženja i spoljni saradnici stručni u oblastima ekonomije, prava, radne i kulturne politike, sprovodili kroz nekoliko radnih timova – ispitujući radni, socijalni, poreski i društveni status umetnika.

Dalji fokus rada ULUS-a, udruženog sa Savezom udruženja likovnih umetnika Vojvodine, usmeren je ka temi fer plaćenosti – a cilj je uspostavljanje standarda za pravične naknade za rad u oblasti likovne umetnosti. Uspostavljanje, zagovaranje i primena dobrih praksi zahteva uključivanje što većeg broja aktera koji deluju u oblasti kulture i umetnosti, pre svega samih likovnih stvaralaca, a zatim i predstavnika izlagačkih prostora, galerija, umetničkih centara, kao i nadležnih institucija.

Zato vas pozivamo da se uključite u diskusiju 21. decembra u 17h u Galeriji ULUS, i doprinesete daljem radu na osmišljavanju novih mehanizama podrške i saradnje koji će omogućiti da se direktno pregovara za bolje uslove rada likovnih umetnika.

U okviru diskusije će biti predstavljen i tek objavljeni Zbornik “Rad u umetnosti”, koji sumira rezultate i iskustvo prvog ciklusa debatno-istraživačkih aktivnosti ULUS-a.

Događaj će biti uživo prenošen preko Zoom platforme, s mogućnošću onlajn uključivanja publike.
 
Debatno-istraživački program ULUS-a se realizuje  uz podršku  Međunarodnog  fonda pomoći Saveznog ministarstva spoljnih poslova Nemačke / Gete instituta i Fondacije za otvoreno društvo Srbije.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..