Tokom trajanja izložbe Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma u Galeriji Matice srpske posetioce očekuje bogat i kvalitetan prateći program koji je pripremljen sa željom da se publici približi osnovna ideja i osobenosti evropskog i srpskog simbolizma. U petak, 12. novembra 2021. godine u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske biće priređeno autorsko tumačenje izložbe, koje će održati dr Snežana Mišić. U subotu, 13. novembra 2021. godine u 17.00 sati u Galeriji Matice srpske biće održano predavanje San kao umetnost dr Dunje Cigić Gavrilović. Prateći program izložbe biće realizovan uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Konzervatorska priča // Lice obnove – „Hristov lik na Veronikinom ubrusu“ Gabrijela fon Maksa
Mr Danilo Vuksanović
15. decembar u 18.00 sati

U kojoj meri je bio složen postupak restauracije i konzervacije heliografije autora Gabrijela fon Maksa Hristov lik na Veronikinom ubrusu iz 1874. godine? Zbog čega je papirni nosioc na kojoj je čuvena predstava Hrista, morao dobiti novu podlogu i po čemu je bio specifičan zadatak rekonstrukcije štampanog sloja papira na kojoj je heliografija?
Vaše prisustvo možete prijaviti popunjavanjem kratkog elektronskog formulara: https://forms.gle/ksikAjrgaPeeJB7v7

Predavanje // Srpska skulptura kroz prizmu evropske simbolističke tradicije
Msr Olga Žakić
17. decembar u 19.00 sati

Nakon oslobođenja od vladavine Osmanskog carstva i obrazovanja srpske monarhije, uspostavlja se javna spomenička skulptura u Srbiji. Kreiraju se umetnička dela u nacionalno-dinastičkim okvirima koja prate zahteve aktuelnih vladara. Istovremeno dolazi do pojave upliva simbolističke estetike koja iz krutih istorističkih i nacionalističkih temelja, izdiže ova dela na univerzalni, vanvremenski i nadnacionalni nivo. Takve su bile skulpture Spomenik Karađorđu, Paška Vučetića i Sfinga, Ivana Meštrovića. Uporedo, Simeon Roksandić pod uticajem minhenske intelektualne struje stvara simbolističke skulptoralne predstave na Kalemegdanu. One emaniraju ničeansko apolonijsko-dionisijsku dihotomiju, reprezentujući borbu čoveka i zveri. Scenična umetnička dela, Ribar i Pobeda, kroz vizuelni jezik simbolizma oličavaju Darvinov princip borbe za opstanak. U srpskoj skulpturi simbolizma izdvaja se i dekorativna plastika, vajara Đorđa Jovanovića. U njegovim delima poput Napuštene i Tuge, simbolistička poetika služi za sugerisanje intimnije i intuitivnije strane života. Jovanovićeve predstave funkcionišu kao simbolistička slika duše.

Olga Žakić je završila osnovne i master studije na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Doktorand je na istom odeljenju i radi kao istraživač saradnik na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U naučno-istraživačkom radu prevashodno se bavi evropskom umetnošću XIX veka, ali istražuje i fenomene darvinizma, evolucionizma i simbolizma iz domena nacionalne umetnosti i vizuelne kulture druge polovine XIX i prvih decenija XX veka.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..