Četvrtak, 30. Jun 2020 u 18h - Centar za kulturnu dekontaminaciju vas poziva da nam se pridružite na finalnom događaju u prvoj fazi projekta Usponi i padovi, domašaji i promašaji… i ono što smo zaboravili koji se bavi kompleksnostima i kontradikcijama političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa između SAD – Jugoslavije / SAD – Srbije kroz istorijske studije slučaja umetničke i kulturne saradnje, razmene i uticaja. Pozivamo vas da prisustvujete izlaganju i priključite se diskusiji (u formi vebinara) u četvrtak, 30. jul 2020. u 18 časova: Prezentacija sa “pevanjem i pucanjem”: Kako je sve počelo?

Prezentuje: Radina Vučetić (Profesorka na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu)
Reaguje i komentariše: Vladimir Arsenijević (pisac, kolumnista, prevodilac, urednik, muzičar i izdavač)

Registracija se vrši preko ovog linka.

Prezentacija i razgovor predstavljaju dodatak prvoj fazi projekta koja je uključila seriju od sedam onlajn (u uslovima pandemije) prezentacija zasnovanih na istraživanjima i zajedničkim promišljanjima studija slučaja, koje su uživo pratile diskusije sa pozvanom stručnom publikom svakog četvrtka u maju i junu.

Predstavljena su istraživanja iz oblasti avangardnog filma (Treća (filmska) Internacionala u Jugoslaviji nezavisnog istraživača i kustosa Grega de Kuira Jr. uz komentare Pavla Levija, profesora na Univerzitetu Stanford), arhitekture i urbanizma (Promišljanje „Američko-jugoslovenskog projekta“ Nike Grabar, sa Univerziteta u Ljubljani, uz komentare i reakciju Jelice Jovanović sa Tehničkog fakulteta u Beču), “vizuelnih umetnosti” (Uticaji i ne-uticaji: Rekolekcije i refleksije izložbe Roberta Smitsona u MSUB 1983. Branislava Dimitrijevića, profesora na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost, uz reakciju pesnika-namernika Prote Škart), pozorišne umetnosti (Ukrštanja, uticaji i inspiracije: američko-jugoslovenski/srpski kulturni odnosi u oblasti scenskih umetnosti profesorke Milene Dragićević Šešić sa UNESKO katedre Univerziteta umetnosti u Beogradu, i Nataše Vučurović Đukić, pozorišne dizajnerke i producenta sa Univerziteta Merilend, uz komentare i reakciju Silvije Jestrović, profesorke na Vorik univerzitetu), avangardnog stripa (Kako se kalio Miki Maus: tragovima kontakta američkog i pred/post/jugoslovenskog stripa Marije Samardžić, urednice u Kulturnom centru Pančeva, uz dijalog sa autorom Aleksandrom Zografom, i komentare stripologa Zorana Đukanovića), muzike (More than music: Uticaji, razmene i saradnje između američke i beogradske hardcore punk scene 1990-2012 Miloša Stošića, člana grupa Unison, Mnjenje, Stonewall, i Srđana Kuzmanovića člana grupa Unison, Stand Point, Hands in Ashes, uz reakciju Igora Todorovića Zgroa, autora Novosadske pank verzije) i književnosti (Američka poezija u polju jugoslovenskih i postjugoslovenskih pesničkih kultura Dubravke Đurić, profesorke sa Fakulteta za medije i komunikaciju, i komentare i uspomene Vladimira Bajca, pisca i izdavača, osnivača Geopoetike).

Snimci sesija i prateći materijali će biti dostupni za širu publiku na veb sajtu projekta i predstavljeni u toku jeseni 2020. kroz seriju izložbi (dokumentarnih, umetničkih intervencija i performansa) u Beogradu. Nadamo se da će ove prezentacije originalnih istraživanja, interpretacije i konverzacije čiji je cilj da nastave dijalog i uspostave arhiv znanja i genealogija u specifičnim oblastima, kao i opšte znanje i razumevanje američko-jugoslovenske i američko-srpske kulture, umetničke razmene i uticaja, postati platforma, ili trampolina, za dalju diskusiju koja stremi kritičkom, više-perspektivnom i višeslojnom pristupu. Projektom se sakupljaju dokumentarni, arhivski, umetnički i performativni materijali, priređeni da naglase fascinacije i antagonizme, politike i diplomatije „odozgo“ i svakodnevicu „odozdo“.

„Kako je sve počelo?“ je povratak na teme „popularne kulture” kao referentne scene promišljanja američkih kulturnih uticaja. Na osnovu novih istraživačkih izvora  i predložaka, Radina Vučetić razvija i narativizuje teze o globalnom i uticaju američke popularne kulture na našim prostorima, kao i o specifičnim istorijama cirkulacije kulturnih formi, fenomena i tema dugog trajanja. Ova, osma i zaključna u ovoj fazi projekta, prezentacija je zamišljena i kao diskusija o pristupima istorizaciji, ali i kulturi sećanja u različitim disciplinarnim pristupima koje čine Usponi i padovi, domašaji i promašaji… i ono što smo zaboravili.
 
Usponi i padovi, domašaji i promašaji… i ono što smo zaboravili
Kustosi projekta: Ana Miljanić i Branislav Dimitrijević
Rukovoditeljka projekta: Ljubica Slavković
Produkcija: Centar za kulturnu dekontaminaciju

Projekat je podržan od strane Američke ambasade u Srbiji.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..