Javni razgovor povodom retrospektive „Čistač“ Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, koja je došla tačno do polovine, a izazvala je oprečne reakcije u javnosti, biće održan u petak, 22. novembra u 19 sati u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u organizaciji Portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org i partnera projekata Svet oko nas – metamorfoze pojma kritike i Kritika na delu. U razgovoru o kompleksnosti retrospektive „Čistač“, odjecima i reagovanjima, kao i o dometima te izložbe, učestvovaće...

...kustos beogradske postavke Dejan Sretenović (MSU Beograd), kustoskinja u MSU Zagreb Leila Topić, istoričar umetnosti Jerko Denegri, umetnik i profesor na FLU u Beogradu Vladimir Nikolić, umetnica Ivana Ranisavljević, učesnica reizvođenja performansa Marine Abramović, kao i urednica u KCB-u Zorana Đaković Miniti. Razgovor će moderirati Vesna Milosavljević (SEEcult.org) i Slađana Petrović Varagić (NFC Filmart) - u ime partnera projekta Kritika na delu (KND), koji će ovom prilikom imati specijalno izdanje uživo pred publikom.

Uvod u diskusiju biće inserti iz tri epizode KND o izložbi „Čistač“, u kojima su kritičari na delu bili istoričarka umetnosti Biljana Tomić, filozof Jovan Čekić i Vokalno kustoski sindrom.

Po čemu se retrospektiva „Čistač“ u MSUB / MoCAB razlikuje od postavki u evropskim muzejima u kojima je do sada predstavljena, šta su bili najveći izazovi u produkciji, da li je moguća kritika izložbe nezavisno od okonosti u kojima je organizovana, zašto ima manje stručnih osvrta na izložbu od komentara iz političko-društvenog ugla, da li je prevagnula umetnost ili spektakl i koji su dometi izložbe u pogledu shvatanja umetnosti performansa i značaja savremene umetnosti uopšte – neka su od pitanja za učesnike prvog javnog razgovora o retrospektivi Marine Abramović, koja je otvorena do 20. januara 2020.

Razgovor o izložbi „Čistač“ organizovan je u okviru regionalnog projekta Svet oko nas – metamorfoze pojma kritike, koji SEEcult.org realizuje s partnerima iz Zagreba (Kurziv/ Kulturpunkt.hr i Kulturtreger/ Booksa), Ljubljane ( SCCA-Ljubljana) i Skoplja (Kontrapunkt), uz podršku Zaklade "Kultura nova“. Projekat Svet oko nas nastavak je kontinuiranih aktivnosti partnera na sagledavanju kritike i kritičkih praksi u regionu, započetih 2011. godine u sklopu zapaženog projekta Criticize This! Razgovor o izložbi  „Čistač“ organizovan je i u okviru projekta Kritika na delu, koji partnerski realizuju Film-art.org i SEEcult.org, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Tehničku i organizacionu podršku razgovoru o izložbi „Čistač“ pružio je Kulturni centar Beograda.

Foto: Ivan Zupanc

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..