hrist U nastavku bogatih međunarodnih aktivnosti koje za cilj imaju prezentaciju, interpolaciju i promociju srpske kulture i našeg kulturnog nasleđa, Narodni muzej ima veliku čast da najavi otvaranje izložbe "Srbija, zemlja fresaka" koja će u Rimu biti otvorena od 06. do 29. jula.

 

Realizovana sa željom da se uz pomoć specifičnog likovnog izraza predstave umetnički i duhovni tokovi srednjevekovne epohe na tlu Srbije, izložba predstavlja rezultat uspešne saradnje Narodnog muzeja u Beogradu, Ministarstva kulture, informisanja i infornacionog društva Turističke organizacije Srbije.


Izložba Srbija zemlja fresaka predstavlja malu antologiju srednjevekovnog stvaralaštva, od Studenice do Kalenića. Posetioci će imati priliku da vide 21 kopiju fresaka, brojne odlivke kamene plastike, kao i makete manastira Sopoćani i Mileševa. Upoznavajući se tako sa segmentom fonda Galerije fresaka, publika će biti u mogućnosti da se neposredo upozna sa specifičnim vizuelnim izrazom srpske srednjevekovne duhovnosti.

Iako predstavljaju svedočanstvo jednog minulog vremena, freske su istovremeno i vanvremenski kod za razumevanje sudbine jednoga naroda, njegove duhovnosti i ideologije. Osim religioznog aspekta, freske su bile i ostale temelj duhovne i državne samostalnosti srednjevekovne Srbije, a danas predstavljaju važan deo srpskog kulturnog indetiteta.

Izložba Srbije, zemlja fresaka, autora Mr. Bojana Popovića, upravnika Galerije fresaka u Beogradu prvi put je realizovana 2007. u Strazburu, a zatim u Klagenfurtu i Ljubljani. Tokom 2010. je gostovala u Parizu i Briselu, a tekuće godine izložbu je imala prilike da vidi i publika u Firenci.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..