Od 16 – 29. januar 2017. // Velika galerija Kc Grad - U ponedeljak 16. januara od 20 sati otvaramo prvu izložbu iz godišnjeg programa galerije za 2017. godinu. U pitanju je postavka pod nazivom Zagrljaj mlade umetnice iz Subotice, Aleksandre Dević. Akademiju je završila u Novom Sadu i to smer novih likovnih medija. Izlagala je grupno i samostalno, ali je takođe uradila ilustraciju knjige ''Ukleta kuca na brdu'' za izdavačku kuću Orfelin. 2015. i učestvovala na land art projektu Panonski put umetnosti.

Koncept postavke Zagrljaj namenjene Velikoj galeriji, angažovan je i tretira temu nasilja kroz jednu paradoksalnu i simboličku prizmu. Dević je počela svoje istraživanje u kulturološkom poimanju zlostavljanja, koje je različito od podneblja do podneblja, a pošto podneblje diktira model vaspitanja, diktira i poimanje zlostavljanja, koje se razlikuje od kulture do kulture. Pretočivši to u inicijalnu inspiraciju Dević uvodi simbolički i paradoksalni element u istraživanje: balon.

Kako autorka navodi: „Balon predstavlja,  kako vizuelno tako simbolikom, nešto pozitivno uglavnom viđano u kontekstu slavlja. Strukturom meko i fleksibilno, ovde steže telo do trenutka oticanja i crvenila. Upravo pomoću tog apsurda želim da prikažem dilemu u kojoj se nalazi žrtva nasilja, koja nesumnjivo oseća bol, ali se nekada plaši da mu se odupre.”

Izložba će biti otvorena do 29. januara. Radno vreme galerije je svaki dan od 14 do 20h.

www.gradbeograd.eu


<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..