Ulična galerija i festival „Novo doba“ pozivaju vas na otvaranje izložbe „KULOLAND“, umetnika Attila Stark-a, u Uličnoj galeriji, 23. septembra u 20 časova. Izložba je deo programa 7. Festivala nesvrstanog stripa Novo doba, koji se kao i svih prethodnih godina odvija na nekoliko lokacija u gradu pod nazivom „Sve najbolje“. Na otvaranju će za bogat muzički program biće zaduženi Dj Betétdal & Dj Kulo, a od 21h očekuje nas koncert Dve Bajage.

Izložba će biti otvorena do 13. oktobra 2016. godine.
 
Kaleidosko, Stetoskop - Attila Stark voli naivne, zaboravljene stvari. Traži svoje likove po bunjištu, osmatra kroz prljavi kaleidoskop, osluškuje prljavim stetoskopom i tako u njima može videti potencijalni novi život. Ono što je zanimljivo u ovoj aproprijaciji je univerzum u koji stupaju, nestabilan i pomalo infatilne logike, simplifikacije i razigranosti, i on pojačava njihove osobine koje inače nisu vidljive. Okupljeni u taj univerzum su Atilini plakati, minijature, stripovi, crteži, skice. Veliki katalog koji nastaje okupljanjem ovih manjih celina je sistem, registar, u kojem se razvijaju do hiperbole pojedini motivi, stupaju na bošijansku (Hijeronimus likes this) pozornicu istovremenih radnji i dijahronih karaktera. Ukradene slike, ukradeni Harms, ukradena pobuna, ukradeni štrajk, ukradena Olimpija – oni su suočeni sa svojom arhaičnom nevinošću pred novim registrom u kojem se rekonfigurišu, pred teškom mašinerijom, vorosilovgradskom, kulolandskom. I poroci Pinokijevi i mutirani Patak Dača, entuzijastični biciklisti i mekana čudovišta sakupljeni su u jedan rableovski katalog reanimirane pop kulture. One koja je nevinost petrificirala i sad je izgubila kad je trgnuta iz svog zombificiranog statusa. Flomasterom ili olovkom se probijaju neke epizode, načete, anticipiraju nešto, dečije raspolaganje bojom i scenografijama bajke, otvaranje priče kao u nezavršenom storibordu, da li je to selfi sa Godzilom, šta je uplašilo superheroje, šta je razljutilo sve te stare crtane junake, Beat me! - Aleksandra Sekulić

Kao i svih prethodnih godina, festival Novo Doba će, ove godine u trajanju od 6 dana, publici zainteresovanoj za alternativnu kulturu ponuditi bogat i raznovrstan program kojim će kroz brojne i svakodnevne izložbe, radionice, koncerte, susrete i druženja predstaviti šaroliku i spontanu alternativnu scenu Srbije i sveta. Fokus festivala od samog početka bio je na strip umetnosti, preciznije alternativnom stripu, grafici, fanzinskoj kulturi, eksperimentalnoj i alternativnoj muzici te se to odražava i u ovogodišnjem programu. Više informacija može se dopiti putem fejsbuk stranice festivala “Novo doba” (www.facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL) na kojoj je dostupan celokupan program ovogodišnjeg festivala. Dobro Došli u Novo doba i sve najbolje!

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..