Četvrtak, 16. jun od 20h, Biblioteka Goethe-Instituta, Knez Mihailova 50 -  U okviru beogradskih mikro-rezidencija projekta ACTOPOLIS Glikerija Statopulu, polovina atinskog kustoskog tima Actopolisa, predstaviće kustoski koncept i aktuelizaciju projekta Actopolis u Atini. Predstavljanje  je otvoreno za razgovor sa beogradskom publikom. Moderator razgovora – kustoskinja beogradskog ACTOPOLISA Mirjana Boba Stojadinović.

Za atinsko izdanje Actopolisa Privremena akademija umetnosti (PAT) organizovaće seriju „Performativnih predavanja” koja će pokušati da proizvedu kontrolni materijal oko diskursa regulacije, džentrifikacije i brendiranja gradova, koji su locirani u centru ili na periferiji evropskog restrukturisanja. Predavanja će se održati u institucionalnim i vaninstitucionalnim prostorima sa mešovitom publikom, uključujući poznate ličnosti i mlađe goste i ona će kulminirati u pluralističkoj izložbi na košarkaškom terenu. Kako može zemlja, grad, akademija da upotrebi 'meku moć' sa namerom da hegemonizuje diskurs oko sebe same i svega što ga okružuje? Putem predavanja, razgovora, diskusija, projekata, aparature i drugih sredstava pokušaće se da se prikupi i organizuje diskurs krize i stvaralaštva koji se proizvodi oko egzotične Atine, Atine koja trenutno prima hiljade imigranata i koja će biti domaćin sledećih Dokumenata.

Privremena akademija umetnosti (PAT) za profesionalno i amatersko obrazovanje je mobilna akademija umetnosti koja je u isto vreme umetnički projekat u eksperimentalnom obrazovanju koji nudi više umetničke studije u oblastima u kojima postoji interesovanje za alternativno, eksperimentalno i samoorganizovano obrazovanje primenjenih i likovnih umetnosti.

Više informacija o atinskom izdanju projekta ACTOPOLIS (*na engleskom): ovde

Glikerija Statopulu (Glykeria Stathopoulou) je kustoskinja i istraživačica na doktorskim studijama u Atini. Ona je studirala Likovnu umetnost i Istoriju i teoriju umetnosti u Velikoj Britaniji i S.A.D.

Njeno trenutno istraživanje je usredsređeno na etnografske metodologije i prakse 'reenaktmenta' (ponovnog izvođenja) u savremenoj umetnosti. Ona je bila član kustoskog tima Četvrtog atinskog bijenala AGORA 2013. godine i uređuje i piše tekstove za izložbene kataloge i časopise.

 ► Više informacija o beogradskom izdanju projekta ACTOPOLIS dostupno je na linkovima u nastavku.
Program ACTOPOLIS BELGRADE: OVDE
+ opis programa: ovde
ACTOPOLIS stranica: www.actopolis.net
ACTOPOLIS Facebook stranica

►►Projekat realizuje Goethe-Institut u saradnji sa kulturnom institucijom „Urbana umetnost Rur” (Urbane Künste Ruhr), a u njemu učestvuje šest gradova iz Jugoistočne Evrope: Atina, Beograd, Bukurešt, Ankara/Mardin, Sarajevo i Zagreb, kao i grad Oberhauzen iz Rurske oblasti u Nemačkoj.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..