U utorak 14.06.2016. godine u 20h, u Galeriji ŠTAB biće otvorena izložba fotografija “STVAR” novosadske umetnice Lune Jovanović. Izložba će biti otvorena do četvrtka 16.06. i moći će da se pogleda svakog dana od 10 do 23h. Serija fotografija Stvar tematizuje odnos Ja i Drugi. U teorijskoj psihoanalizi Žaka Lakana, Stvar je Drugi,  Stvar je jaz ili praznina između „sebe i bližnjeg“ između subjekta i života kao sfere Realnog.  Ono je „nepodnošljivo dobro“, te i „prekomerno zadovoljstvo“ koje subjekat ne doseže, ali oko kojeg konstantno kruži.

Lakanova premisa jeste da subjektova projekcija istine poseduje fiktivnu strukturu, te da Drugog uvek razumevamo posredstvom interpretacije i fantazije. Drugi je, dakle,  Stvar koja je neodovršena, neuhvatljiva, nedokučiva.  Vizuelna relacija sa Stvari ostvaruje se u formi fotografskih zapisa.

Luna Jovanović diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za fotografiju, 2013. godine. Završila je master program na katedri za interdisciplinarne studije, na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, 2015. godine. Njeni umetnički interesi funkcionišu kao spoj više medija i obuhvataju digitalnu fotografiju, crtež i keramiku.

Održala je četiri samostalne izložbe:

2014: Hortus Femini, Kulturni centar Novog Sada (Likovni salon), Novi Sad; 2014: Autoportreti, galerija Lautliev, Plovdiv, Bugarska;
2013: Utisci, Kulturni centar Zrenjanina, Zrenjanin;
2011:Autoportreti, galerija New Moment, Beograd)
i ostvarila učešće na više grupnih izložbi i festivala u Srbiji, Evropi, Americi i na Bliskom istoku.

Dobitnica je nekoliko relevantnih nagrada i pohvala: Memorijal Dragoljub Tošić, nagrada Re Foto magazina za kulturu fotografije u Srbiji, 2009; Dositeja, stipendija fonda za mlade talente Republike Srbije, 2012 i 2013; American Aperture Awards, specijalno priznanje internacionalnog konkursa u polju studentske eksperimentalne fotografije, 2013. godine.

Aktivno se bavi pisanjem i publikacijom tekstova o umetnosti u okviru štampanih i online izdanja u Srbiji.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..