VI samostalna izložba ~Osmeh iza ogledala~ imaće svoje nezvanično otvaranje u četvrtak 19. maja od 18:30h do 19:30h. Zvanično otvaranje je u ~Noći muzeja~ u subotu 21. maja. Izložba će biti postavljena u SKC-u u Happy gallery. Autoportreti, rađeni olovkom na papiru u jednom potezu i dahu, ispred ogledala, izraz su unutrašnjeg stanja umetnice u datom trenutku. Portret nije formalna kopija lika, već on predstavlja odnos viđenog i doživljenog. Taj odnos iskazan je specifičnom strukturom likovnog sadržaja, čija pravila i zakonitosti nikada nisu u potpunosti vlasništvo slikarske svesti.

Na portretima je izražen osmeh. Osmeh koji ispoljava kako emocije sreće, tako i "kiseli" osmeh ili onaj "lažni" kada nećemo da pokažemo svetu da nam je teško (smejemo se, a plačemo u sebi).
 
Po autamatizmu osmeh uglavnom povezujemo sa emocijom SREĆE (radosti). Ali kad malo dublje promislimo jasno je da se kroz osmeh mogu videti i zabrinutost, tuga, sarkazam, licemernost, bes,...kao odraz ....
 
Crteži su dalje poslužili kao skice za izradu digitalnih grafika u boji. Boja na grafikama dominira kao ritmička (psihološka) dominanta. Ona ukazuje na emotivnu stanje umetnice.
 
Biografija:

Ana Marinović je  rođena 4. aprila 1981.godine u Beogradu.
 
2003. godine je diplomirala  na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti  u Beogradu, odsek- grafički dizajn kod profesora Radovića.
 
2008. godine je diplomirala  na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek – primenjena grafika, atelje-grafika i knjiga, kod profesora Gordane Petrović i profesora Jugoslava Vlahovića.
 
2014. godine zavrsila je ITAcademy u Zemunu smer Design & Multimedia, odsek WEB DESIGN.
 
Učestvovala je na preko 70 kolektivnih i pet samostalnih izložbi crteža i grafika, digitalnih grafika i slika, kao i više konkursa.
 
Juna 2007.godine dobila je nagradu iz  Fonda  Beta i Rista Vukanović za najbolje ostvarenje iz oblasti grafike, za diplomsku izložbu  školske 2007/2008 godine, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.
 
U Udruženje ULUPUDS je primljena 2009.godine u svojstvu Kandidata, a 2011.postala je Član ULUPUDS-a, Slikarsko-grafičke sekcije.
 
Od 01. jula 2011. godine u statusu je samostalnog umetnika iz oblasti likovnih primenjenih umetnosti i dizajna, struke: Primenjeno slikarstvo i grafika i Dizajn nakita .

Od oktobra 2011. organizuje samostalne izložbe kako afirmisanih, tako i neafirmisanih umetnika, u okviru  projekta  Udruženja KreativnaFabrika, pod nazivom "DosijeUmetnik" čiji je i idejni tvorac. Do sada je realizovano preko 150 samostalnih izložbi umetnika u kafe-galeriji Freedom u Nusicevoj 8 i Noćnoj-galeriji Petak u Lominoj 14, u Beogradu.

Takođe u okviru udruženja Kreativna fabrika organizovala je autorske projekte "Impuls", "Ja volim grafiku" i "Mini art". Na ovim kolektivnim izložbama izlagalo je  60 umetnika po projektu.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..