U petak, 25 marta, sa početkom u 20 časova, u Galeriji Muzeja grada Beograda, biti otvorena šesta po redu grupna izložba "Medvedi" koja se priređuje u čast proleću. Ovaj događaj već godinama unazad okuplja naše i internacionalne najbolje multimedijalne umetnike i ljude koji žele da uživaju u njihovim radovima. Ove godine imaćete prilike da se upoznate sa više od 30 umetnika.

 

Tema Medved nije nasumično odabrana. U Srbiji kao i regionu on je simbol i vesnik proleća, a po narodnom verovanju, njegov izlazak iz pećine i zimskog sna je najava samog buđenja prirode. Tim povodom Medvedi su se prvi put okupili 2011. godine sa željom da svojim primerom pokrenu i probude mlade autore koji nemaju pristup već izgrađenoj umetničkoj sceni, pružajući im time mogućnost i prostor da svoj rad prikažu. Grupa od tridesetak mladih autora, kako domaće tako i inostrane scene, bez obzira na svoja interesovanja, inspiraciju, i stil, bila je pozvana da učestvuje u projektu izložbi „Medvedi u čast proleću!“.

 

Izložbu „Medvedi u čast proleću!“ organizuje umetnički kolektiv Medvedi ( medvedi.rs ) koji čine Manja Lekić, Marko Ulić i Milica Mrvić. U prilogu je rad “Overlapping Bears” jedne od naših najboljih vizuelnih umetnica JOVANE GOLUBOVIĆ.
 
Po ideji koju razmatra umetnica u kontekstu ovog rada stvarnost je holografska. Ono što smatramo fizičkim aspektom ovde i sada, čini simultanost (iz perspektive vremenskog okvira) i preklapanje (iz perspektive prostornog okvira) dva dijametralno suprotna viđenja jedne istine.

Teorija je poslužila kao osnova za razmatranje višeznačnosti realnosti ovde simbolično iskorišćena kao precizno multiplikovanje i preklapanje geometriskog oblika trougla implicirajući na taj način različite uglove posmatranja realnosti od strane umetnika.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..