Dve decenije opstanka jedne izložbene galerije i njenog specifičnog koncepta, svakako je neobična pojava, s obzirom na opšti društveni kontekst i dešavanja u našoj kulturi. Postavljala su se pitanja kako je došlo do skretanja pažnje na značaj jedne likovne discipline, kakav je crtež, i kolika je njegova uloga u savremenim vizuelnim produkcijama. Zatim, šta je novo na kulturnoj sceni pokrenula delatnost specijalizovane galerije? Dugo vremena je valjalo odgovarati na stalno iste zapitanosti: zašto crtež i zašto baš Haos?

 

Crtež je, isticali smo više puta, mentalna činjenica, duhovna igra posebne vrste, esencija svakog likovnog govora. Crtati, izražavati vizuelne misli i predstavljati crtež – to je značilo i znači otkrivati bezuslovno istinu i suštinu umetničkih ideja, emocija, vizija sveta. To je značilo i znači zauzimati stilske pozicije određenog  pravca i vremena. Ako crtež čini splet linija senzitivnog kvaliteta, onda su te linije – crte, konture, grafizmi, arabeske, šrafure, slobodni potezi, apstrakcije, znaci – osnovni plastički fenomen, suštinski elemenat, bitno sredstvo vizuelnog izražavanja, od kada je čovek utiskivao prve belege na zidovima pećina pa sve do danas. Imali smo prilike, za dve decenije  rada, uveriti se da je to zbilja tako.

 

Ispostavilo se tek kroz rad i sticanja uvida u materijal da je crtež bio zbilja dosta zapostavljena likovna disciplina. Ta činjenica je hranila znatiželju i rađala potrebu za različitim programskim sadržajima. Pokušali smo da osvetlimo fenomenološke i poetičke tipičnosti u vizuelnim i likovnim orijentacijma pojedinih stvaralaca. Nametale su nam se, tom prilikom, nove definicije za crtačke tretmane koje smo s razumevanjem prihvatali kao nužne ishode novih vizuelnih praksi. Crtež je, u svakom slučaju, bio i ostao suština likovnog promišljanja i to se dalo videti kroz crtačke opuse starih majstora, kroz crteže umetnika svih generacija i svih likovnih disciplina, bilo da je reč o slikarima, grafičarima, vajarima, arhitektama, dizajnerima, karikaturistima, scenografima, modnim kreatorima  ili drugim umetnicima  primenjenih umetnosti, itd.

 

Za dve decenije rada, u samostalnim i kolektivnim izlaganjima, predstavljeno je skoro četiri stotine umetnika iz naše zemlje, regiona, drugih evropskih zemalja i sa drugih kontinenata. Programi su sve vreme bili ozbiljno koncipirani i profesionalno realizovani. Izgrađena je jedna referentna institucija koja je vremenom postala važna tačka na kulturnoj mapi prestonog grada.

 

Za ovu priliku, sačinili smo monografiju posebne vrste, od 496 strana, u kojoj se mogu naći svi podaci o projektima realizovanim tokom dve decenije u prostoru naše galerije i umetnicima koji su u njoj izlagali. Za svakog umetnika ponaosob, koji je samostalno izlagao, sačinjen je digitalni kolaž - od portreta i reprodukcije radova ostavljenih za kolekciju. Citirana je sentenca svakog autora šta za njega znači crtež i crtanje, reprodukovani su svi radovi iz kolekcije i pored uvodnog  teksta Borke Božović, tu su i tekstovi akademika Ljubomira Simovića, književnika Branka Kukića i istoričarke umetnosti Ljiljane Slijepčević.

 

Monografija je dvojezična - na srpskom i engleskom jeziku. Monografija će biti u prodaji od 23. septembra. Umetnici će moći da je dobiju u pola cene od ukupne cene koštanja štampe. Pored monografije, u galeriji će ovoga puta biti predstavljeni digitalni kolaži (njih oko 200 koje je osmislio Dušan B. Marković)) sa portretima umetnika, Ova izložba je svojevrsni omaž onima koji su izlagali. Na projektoru u izlogu galerije će biti predstavljena video prezentacija cele kolekcije koju je sačinio Dušan Ercegovac i video zapis u režiji i realizaciji Borisa Miljkovića.

 

Izložba se otvara (žurka počinje) uz video prezentaciju i monografiju - u utorak, 22. septembra u 20 sati.

 

Ispred galerije će biti upriličen koktel, a gornji deo ulice Dositejeve će biti zatvoren za saobraćaj od 18 – 22 sata.

 

Izbor radova iz celokupne kolekcije Galerije Haos (120 autora) gostuje, na poziv Narodnog muzeja Crne Gore, na Cetinju od 15. septembra do 15. oktobra ove godine, a povodom obletnice koju obeležavamo.

 

Za ovaj kulturni događaj, koji pripremamo na početku jesenje sezone (uprkos tome što nismo bili adekvatno podržani od resornog ministarstva) pravimo konferenciju za štampu u ponedeljak, 21. septembra u 12 sati, kada ćemo novinarima kulturnih redakcija, onima koji su pratili programe Galerije Haos, predstaviti monografiju i video zapise.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..