Udruženje Kreativna fabrika u okviru projekata ~ DosijeUmetnik ~ predstavlja umetnika Vladimira Petrovića. Pozivamo Vas da prisustvujete otvaranju konceptualne izložbe ''VUDU TEHNOTIK'' (Voodoo Technotic). Otvaranje izložbe je 17. septembra 2015. u 20h. Izložba će trajati do 01. oktobra 2015. Inspirisan tehnikom ’’TAPE SCULPTURE’’ američkog umetnika Marka Dženkinsa (Mark Jenkins) započeo sa radom na scenografiji za svoju autorsku predstavu ,,Prva Nit’’, koja je prerasla u konceptualnu izložbu ''VUDU TEHNOTIK''.

 

Celokupan projekat Vudu Tehnotik (Voodoo Technotic), sastoji se od 10 skulptura i jedne instalacije nastalih u periodu avgust 2012 -februar 2014.

 

Projekat Vudu Tehnotik (Voodoo Technotic) se bavi večitim pitanjem Slobode, kroz proučavanje njenog komplementa – Ropstva.

 

Tehnotikje izmisljena reč koja označava trenutni stadijum u evoluciji čoveka, gde je linija između ljudskog i virtuelnog tanka. Morfološki podseća na naziv leka (analgetik, anestetik, citostatik), pri čemu je akcenat stavljen na njegova često ’’nevidljiva’’ neželjena dejstva. Autor eksplicitno komunicira svoj doživljaj (Vudu) negativnog uticaja tehnološke (r)evolucije na zdravlje, individuaciju, međuljudske odnose, ekologiju, svoje okruženje i život uopšte. Prikazuje oblike savremenog ropstva i negativne efekte savremenih tehnologija na auru pojedinca.

 

Kako nam nove tehnologije ’’pomažu’’ da zaboravimo ko smo? Na koji način, svesno i nesvesno, žrtvujemo svoju individuaciju? Kako se udaljavamo od sebe, od bližnjih i od ljudi uopšte? Koje to nove stvari potiskuju iskonske i humane vrednosti? I da li je digitalno i virtuelno može da zameni ljudsko? Predstavljanjem različitih oblika susreta čoveka i savremene tehnologije autor skreće pažnju na pretnju da virtuelni svet postane supstitut za sam život.

 

Vladimir Petrović je rođen 1979.godine u Beogradu. Živi i stvara na Dorćolu. Bavi se scenom od 1999-te godine u okviru Teatra LEVO i Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) iz Beograda.

 

Izložbe:

 

Jun 2015: Festival savremene umetnosti - ’’Dev9t“, Beograd
Mart 2014: Samostalna izložba - Inex Film Galerija, Beograd
Maj 2014: Grupna izložba - Ciglana Art Galerija, Beograd
Novembar 2014: Samostalna izložba – Galerija Opštine Vračar, Beograd
Decembar: 2014: Grupna prodajna izložba - Inex Film Galerija, Beograd

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..