14.09. 2015. /Ponedeljak/ u 19 časova u Kući Đure Jakšića je otvaranje izložbe radova slikanih na svili „IGRA- SLIKE NA SVILI KAO…“ Olivere Milunović. Stihove pesnika Đure Jakšića govori: Petar Milunović, učenik, a izložbu otvara Maja Škaljac Stanošević, istoričar umetnosti. Privilegija svakog umetnika je da se igra i da kroz svoju igru gledaocu ili slušaocu dočara lepotu koju sve vrste umetnosti isijavanju, emitujući  najpozitivniju energiju koja na sva  naša čula deluje lekovito. 

 

 

Primenjeni umetnici su posebna kategorija koja se u isto vreme igra i  stvara upotrebna i dekorativna  umetnička dela.

 

Olivera Milunović ,diplomirani slikar tekstila je jedna od retkih umetnica koja se godinama uspešno igra sa materijalima, formama i bojama  i svakom samostalnom izložbom iznenadi publiku svojom kreativnošću i inventivnošću. Savršeno je ovladala tehnikom slikanja na svili, a motivi sa kojima se susrećemo na njenim svilenim slikama ( spirale, pruge, krugovi, floralni elementi, volute,talasi...) i kolorit koji vrlo hrabro bira i komponuje su je izdvojili u sam vrh umetnika koji se izražavaju ovom granom primenjene umetnosti. Svaka njena postavka je savršeno osmišljena, kompaktna, vedrog duha i pozitivnih vibracija.


Za izložbu u "Kući Djure Jakšića" ponovo su se ujedinili njena kreativna energija i mašta, vrcavi duh prepun svežih ideja  i ruke koje znalački i vešto koriste "oružje" (igla,konac, svila, boja...) kako bi ovu avanturu izveli do kraja uspešno. Iako  postavku čine šest različitih celina, ona ostavlja utisak skladne i ubedljive povezanosti, jer je Oliverina namera bila da predstavi beogradskoj publici neko novo vidjenje i funkciju modnih detalja (ešarpe, marame, kravate...). Ona im je dala druge uloge- upotrebne, dekorativne, ukrasne i u formi prostornih, zidnih i podnih instalacija.


Jedinstven ambijent galerije i njen dugogodišnji renome je inspirisao umetnicu da mu se prilagodi svojim eksponatima i da spoji tradiciju i moderno doba. Pamučne bele i bež jastučnice ručno oslikane  procvetalim, razgranatim i olistalim  floralnim motivima sa srebrnim i tirkiznim akcentima su se savršeno uklopili sa ručno izradjenim krevetom stolarske radionice "Prokić tim". Ljubav prema moćnoj reci Dunav, pejsažima i krajolicima kroz koje protiče, Olivera je ovekovečila monumentalnim, horizontalnim svilenim panoima- slikama koristeći nijanse zelenih, ljubičastih, žutih i plavih boja kako bi naglasila svu lepotu i čar prirode. Na ovoj izložbi umetnica je "otvorila vrata" i figuraciji za koju se posebno zainteresovala poslednjih godina.

 

Svilenim slikama na kojima su predstavljene žene u obrisima sa nežnim i setnim pogledima, statičnim položajima tela i sa blago zatalasanom pozadinom, umetnica ukazuje na duh nekih davno prošlih lepih vremena. Svilene ešarpe sa geometrijskim, apstraktnim i floralnim elementima kao modni detaljina na izložbi su predstavljene kao inicijalna ideja i tačka polazišta za ovu postavku. Pandan ešarpama su kravate, kao najčešći modni detalji za gospodu, ali ovogaputa sa novom dekorativnom funkcijom, postavljene tako da tvore jednu neobičnu zidnu instalaciju. Posebnu pažnju na ovoj postavci dobija unikatni drveni ručno radjeni paravan sa Oliverinim ešarpama. Utilitarna namena,  sklad boja i motiva (žena, pruge, tačke, apstraktni elementi), tehnička izvedba i kompaktnost svile i drveta u ovom komadu mobilijara je zaista dostigla visok estetski i profesionalni nivo.


Želja i namera umetnice da spoji dekorativno i funkcionalno, da predmetima da nove uloge i značenje, da osmisli i priredi nešto što do sada nije prikazala publici, da ostane verna svom autorskom rukopisu i da podigne primenjenu umetnost na neki viši nivo je definitivno uspela.


Maja Škaljac Stanošević, istoričar umetnosti

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..