24. do 28. avgusta Izložba fotografija Silarda Antala "Na krovu moje zgrade"; Otvaranje 24.08. u BROD Teatru u 20h - Serija fotografija nastala kao odraz autorskog sećanja poštuje, pre svega, odličan savet iskazan u citatu čuvenog fotografa Gerija Vinogranda (Garry Winogrand): "Fotografija uvek mora da postavi neko pitanje." Predočene fotografije čine upravo to, terajući posmatrača da analizira ne samo prikazani prostor nego i atmosferu koju on poseduje.

 

 

Depersonalizovani eksteriji, predstavka mikro -sveta autora, njegovih sećanja iz doba odrastanja i protok vremena čine osnovne karakteristike ove serije fotografija. Svaki recipijent je u prilici da doživi ove motive na sebi svojstven način, pri tom imajući i intimni dodir sa primarnim sećanjem autora, što uvek predstavlja i dobru polaznu tačku za uspeh svakog umetničkog rada: autentičnost. Transformacija doživljaja je, dakle, raznolika i kombinuje ne samo subjektivnu interpretaciju posmatrača nego i uspešno asimilira i nameru (osećaj) fotografa. Kao krajnji rezultat ove serije nameće se bliski susret emocija, što nudi deo odogovra na gore pomenuto pitanje. Ostatak tog odgovora je na svakom od nas, i u tome je, zapravo, uspeh i privločnost ove foto-priče.
dr Dubravka Lazić


Silard Antal (Antal Szilárd), rođen 1975. godine, Novi Sad; Diplomirao na katedri za režiju Akademije umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao iz oblasti „Tehnike i menadžment u primenjenim umetnostima”. Naučni naziv doktor filmologije stiče 2013. godine. Vanredni profesor na predmetu Režija u audio-vizuelnim medijima na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.


<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..