Izložba Radeta Markovića koja se otvara u Galeriji ULUS u sredu, 26. avgusta 2015. u 19 časova. Kako sam naziv izložbe MENTALNI PEJZAŽI SRBIJE govori, angažovani pristup odlikuje ovu kao i raniju izlagačku aktivnost ovog stvaraoca. MENTALNI PEJZAŽI SRBIJE su završna izložba, tačnije treća u kojoj se Marković bavi savremenom Srbijom.

 

 

Kako sam umetnik ističe, ova izložba je poslednja i rezimirajuća iz ciklusa u kome se on bavi stanjem društva u Srbiji, i u nju su uključeni i pojedini radovi sa predhodne dve izložbe (Razglednice iz Srbije - galerija ULUS, 2011.godine i Mentalni prtljazi - galerija PROGRES, 2014.godine).


Likovne forme koje autor koristi pokušavajući da razume mentalne procese i stanja (pejzaže) u zemlji u kojoj je rođen i u kojoj živi, su od miks-media, preko klasičnog slikarstva i vajarstva do fotografije. Razlog korišćenja različitih likovnih formi je želja da što jasnije sebi, a potom i gledaocu predstavi integralno određene mentalne pejzaže Srbije onako kako ih on doživlja.


Biografija: Rođen je 1957. u Kraljevu, Srbija. Završio je Građevinski fakultet u Beogradu. Autodidakt je. Slikarstvo je učio u ateljeu Nenada Damjanovića. Slikarstvom se bavi od 1984. a skulpture, funkcionalne skulpture i umetnički nameštaj pravi od 1993. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Osnivač je i vlasnik Umetničke radionice RM odnosno: Otvoreni atelje Rade Marković.


Osnivač je manifestacije ART MARKET-a u Beogradu, predsednik udruženja SCASAs. Predsednik je Vajarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije-ULUS. Jedan je od osnivaca RMD dizajn studija. Živi i radi u Beogradu.


Dobitnik je nagrada i priznanja: Prva nagrada galerije „Atrium“ u Beogradu 1991; Specijalna nagrada za skulpturalni nameštaj na beogradskom sajmu nameštaja 2004; Umetnik nedelje vodeće evropske internet galerije "Londonart", april 2005. i Nagrada na salonu minijature, galerija Singidunum, Beograd 2008. godine.


Izložba traje do 8. septembra 2015. godine.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..