Galerija SINGIDUNUM od 21-29.8.2015. - Radovi su inspirisani kulturnim nasledjem Balkana, a forma predstavlja spoj primenjene I likovne umetnosti.Postavljanjem tkanica (uglavnom u formi traka) na oslikano platno, težila sam da stvorim apstraktne slike na kojima raznobojne utkane niti u skladu sa oslikanim površinama čine likovnu celinu. Posebnu pažnju sam posvetila kompoziciji, odnosu linija I boja, reljefnoj strukturi I akcentu detalja.

 

Inspirisana sam bogatom I raznolikom umetničkom tradicijom Balkana ,koja je, izmedju ostalog, ostavila svoj pečat I na tekstilu. Na ćilimima, nošnjama I drugim predmetima nailazimo na različit kolorit I interesantne ornamente. Naročito u nasledjenoj ornamentici uočavamo pečat opšte humanih težnji ka duhu svetlosti I mistici.Mnogi od njih vode poreklo sa Bliskog Istoka, što  je moje traganje za značenjem učinilo interesantnijim. Vekovima prenošena s kolena na koleno, ornamentika se očuvala u svom prvobitnom vidu, noseći sa sobom simboličke priče I značenja. Oslanjajući se na simboliku boja, ornamentike I forme, nastali su moji radovi. Tkane trake koje dominiraju na radovima predstavljaju put kojim se čovek kreže težeći ka uzvišenom. One simbolički povezuju dva sveta, ovostrani I onostrani, nebo I zemlju, materijalno I duhovno.Polazeći još od perioda šamanizma, pa preko različitih religijskih učenja n alazimo I simboliku brojeva. Tako broj devet označava devet neba ili devet stupnjeva na duhovnoj lestvici. Broj tri je simbol Božanstva. Zbog toga se moj rad “Devet koraka ka Nebu” sastoji od tri odvojene celine, povezane u jednu, dok svaka celina ima tri tkane trake. To simbolizuje Božanstvo, Trojstvo koje sve obuhvata I prožima, ali koje možemo sagledati samo duhovnim očima, uspinjući se I prolazeći devet nivoa. Ogledalca koja simbolišu ornament na tim trakama, takodje simbolišu I potrebu da se čovek zagleda u svoje biće kako bi uspešno prešao svoj duhovni put.


Na ostalim radovima, takodje, nailazimo na sličnu simboliku. Pojedine tkanice su uradjene grubo, kako bi istakle arhaičnost simbola I poruka.


Simbolika boja takodje igra ulogu: tamne, braon, krem, žute I crvene nijanse označavaju ljudsku materijalnu prirodu, a plava I bela, duhovnu prirodu I težnju ka uzvišenom. One se na mojim radovima prepliću, utapaju, težeći ka ravnoteži I skladu, koji su neophodni preduslov i za sazrevanje ličnosti I ostvarenje punog zivota.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..