U petak 7. avgusta 2015. godine u 19:30 časova prisustvujete otvaranju izložbe pod nazivom ,,Ikone, akvareli, manastiri’’ autora Lidije Martinović, Vlade Zorića i Vanje Safronove Peričin, u galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, u Grockoj. Ikona je susret onoga što budi božansko u nama i onoga što želi da prevaziđe ljudsko u nama.


I molitva i ikona slušaju u molitvenom tihovanju dok čekamo da čujemo njen glas, setimo se da je ikonopisac onaj, Glas. pred ikonom, preko čijih ruku nam se Duh predaje, kao dar. Vlada Zorić je slikar i ikonopisac, ne jedne poetike i jednog pravca, on traga po temama i tehnikama, ali i u akvarelu i ikonopisu, ostavlja svoj izgrađeni rukopis.


Vanja Sofronova Peričin, ikonopisac, koji dobro zna šta je ikona i u svakom njenom majstorskom potezu, možemo videti taj odnos prema svetoj slici, kao i smirenost sa naglašenom duhovnošću.


Lidija Martinović u zanatu se oslanja na proverene Majstore srednjevekovnog freskopisa i ikonopisa u svom radu spaja prošlost i sadašnjost, nebeski i zemaljski svet, iz koga se u liku svetitelja, prožimaju njoj bliski i dobro poznati likovi, koji su je dobrotom od Boga darovanom zadužili'', navodi o radu autora vajar Milutin Ranković, umetnički direktor Srpskog akademskog društva ''Vizantija''

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..