Otvaranje izložbe ilustracija i fotografija “New World Order Now”, umetnika Dušana Rajića, je u petak 7. avgusta u 20 časova, u Uličnoj galeriji. Autor izložbe na specifičan način kritikuje savremeno društvo i politike, kroz asocijativni jezik karakterističnih simbola. Umetnik daje presek dominantnih tema u različitim diskursima. Pitanje migracija, slobodnog kretanja, novog kolonijalizma, razvojnih ekonomija, dovodi u direktnu vezu sa interpretacijom političke i ekonomske moći.

 

Veliki pritisak političkih struja doslovno se prenosi i kroz medije, pa su tako učestale fraze poslužile autoru da definiše okvir svog kritičkog promišljanja.

 

- Ambasada je pojasnila ovaj korak Moskve navodom da ulazni pečat neće biti “udaran u pasoš, već će se dodavati u obliku specijalnog formulara - umetka u pasoš. - Blic , 01.08. 2015.

 

- Mađarske odbrambene snage su spremne da obave zadatak", izjavio je Hende u predgrađu grada Moraholam, gde su počeli prvi radovi na postavljanju ograde. – BETA, 16. 07. 2015.

 

- Inače, u istoriji nikad nijedna članica neke monetarne unije nije proglasila bankrot, pogotovo se to nije očekivalo od države koja deli zajedničku valutu sa na primer jednom Nemačkom. – Politika, 02. 08. 2015.

 

- Celokupnu proceduru konkursa i izbora pratio je Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“. – Politika, 02. 08. 2015.

 

- Sve češće čujemo kako migrantima ne treba pomagati, što je nedavno rečeno i u Narodnoj skupštini tokom sednice, a to nije dobro. – Politika, 02. 08. 2015.

Dušan Rajić rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu, a trenutno pohađa doktorske studije Univerziteta umetnosti u Beogradu. Predstavljao je svoj rad kroz nekoliko samostalnih izlaganja, kao i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je fotografsko-umetničkog kolektiva Belgrade Raw.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..