U utorak 28. jula, u sklopu 48. „Gročanskih svečanosti“, u Grockoj se otvara 18. po redu Likovna kolonija Gradske opštine Grocka, sa tematskim nazivom “Grocka na Dunavu”. Gosti umetničke kolonije, organizovane u saradnji sa Centrom za kulturu Grocka i selekcijom Saveta likovne kolonije, jesu likovni i primenjeni umetnici mr Milan Miša Čolović, mr Miodrag Anđelković, mr Aleksandar Pantić, Petar Mošić, Dragana Kuprešanin, Biljana Milenković, Mirjana Anđelković, Ivan Šapkov, Milan Mitrović Makabi, Anđela Milošević, Marina Vasić, Marion Dedić, Mihajlo Vojnović, Milica Matović, Slađana Pavlović.

 

Petnaest akademskih umetnika, među kojima je ove godine i predstavnik iz Makedonije, provešće u Grockoj pet dana, a pored kreativnog i radnog dela kolonije, za učesnike ovogodišnje likovne kolonije biće organizovani i drugi programski sadržaji.

 

Svečano otvaranje “Likovne kolonije 2015” u utorak 28. jula obuhvata obraćanje umetnicima i prezentaciju radova sa prethodne kao i ranijih kolonija, ali i koncert beogradskog instrumentalnog sastava “Istanbul Night” u znak dobrodošlice.

 

Narednih dana slede izleti i obilasci spomenika kulture i znamenitosti opštine Grocka poput Kasno rimske grobnice u Brestoviku iz 4. veka, manastira Rajinovac, narodnog neimarstva Grocke itd, uz trenutke pauze i opuštanja kraj reke, kao i raznovrsne sadržaje i koncerte pop i tradicionalne muzike tokom trajanja “Gročanskih svečanosti”.

 

Učesnici kolonije stvaraće u Gročanskoj čaršiji, zaštićenoj ambijentalnoj celini, zatim u prijatnom ambijentu Rančićeve kuće, takođe zaštićenog spomenika kulture, a jedno radno prepodne provešće i na vidikovcu restorana “Vinogradi” u Grockoj, koji je čuven, između ostalog, po jednoj od najlepših panorama u Srbiji.

 

„Likovna kolonija 2015” svoj umetnički koncept zasniva na inspirativnom prirodnom okruženju po kome je Grocka dobila naziv “Mala Kalifornija”, kulturnom nasleđu po kome je čuvena, kao i na autorskom pečatu učesnika, koji će likovno preneti svoj doživljaj stare varošice na Dunavu.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..