Pozivamo vas na otvaranje izložbe Tamare Cvetić i Gorskog Kabadaje pod nazivom Emocije Kroz Vreme (EKV) koja se otvara u galeriji ULUS, u sredu, 15. jula 2015. u 19 časova. Ova dva mlada autora predstavljaju se skulpturama a Tamara Cvetić izlaže i akvarele. Centralna tema njihovog stvaralačkog sveta je čovek i njegov unutarnji univerzum.

 

Tamara Cvetić i Gorski Kabadaja u ciklusu Emocije Kroz Vreme ppedstavljaju nataložene emocije koje transponuju kroz umetnička dela. Kako sami navode u tekstu koji je publikovan u katalogu: „U svakoj od bisti u nizu i van njega je skup emocija kroz vreme i mnoštva portreta u autoportretu. Svih onih koji su na te emocije posredno ili neposredno uticali. Putevi, poznanstva i metamorfoze su vidljivi u svokom nizu EKV-a kao i sabiranja i oduzimanja, povijanja i ispravljanja (premošćavanja). Kompatibilno EKV-u dolaze, nastavljaju i produbljuju priču Tamarine skulpture ženskog torzoa i ledja od kovanog lima kao spoljašnje stabilnosti i jačine kao i akvareli koji pak predstavljaju unutrašnju nežnost i svetost reproduktivnog čina.“

 

Materijal u kojem Tamara Cvetić izvodi radove je metal. On je vešto iskorišćen za materijalizaciju nežnog ženskog tela i snagu muških leđa koje simbolizuju sigurnost. Navedena svojstva ona vrlo plastično transponuje i u akvarelu koji je izrazito delikatna izvođačka tehnika. Pored lima Tamarine skulpture su rađene u terakoti, gipsanom zavoju i keramici. Njeni radovi nastali su u poslednjih pet godina.

Najzastupljeniji materijal u delu Gorskog Kabadaje je terakota. Muški torzoi grupisani u celine čine izložbeni ansambal. Različiti položaji glave ili biste koje tonu nose snažnu simboliku. Pognuta, visko uzdignuta, ponosna....glava je i konstantno upitana glava pojedinca koja pokušava da prenese svoj vapaj za pomoć u vrmenu opšte otuđenosti i globalizacije. Njegovi radovi su različitog formata i takođe su nastali u poslednjih par godina.

 

Biografija Gorskog Kabadaje:


Rođen je 1981. u Beogradu. Diplomirao je 2008. godine na „Accademia di Belle Arti“ u Veneciji, u klasi profesora Andrea Grassi. Magistrirao je 2010. godine u klasi profesora Giuseppe La Bruna.


Samostalne izložbe:


2011. Galerija „Leonardo“ , Pančevo, Srbija
2011. Galerija istorijskog arhiva, Pančevo, Srbija
2012. Galerija „Dvorište“, Pančevo, Srbija


2013.Skulpture (Igor Smiljanić, Srđan Arsić, Gorski Kabadaja) Velika galerija,Dom kulture Studentski grad Beograd. Srbija
Dobitnik je prve nagrade na konkursu za skulpturu u mermeru, postavljene na kružnom toku u Veneciji, Spinea. Skulptura je radjena u Karari, visine 3 m.

 

Biografija Tamare Cvetić:


Rođena je 1981. Diplomirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nikole Vukosavljevića 2010.
Samostalne izložbe:
2013. Dom kulture Starčevo, Galerija Boem, Akvareli
2012. Izlozi FLU Beograd, Pokretanje
2011. Franz-Jugens-str.12, Haos 10. Dusseldorf
2011. Galerija FLU Beograd, Skulpture i crteži
2011. Galerija SKC Kragujevac, Uhvaćeni trenutak akvarel
Dobitnik je nagrada:
2010. Velika nagrada Fakulteta likovnih umetnosti, „Rista i Beta Vukanović“
2010. Specijalna nagrada Knjižare-komisiona „Talent“
2010. Nagrada opštine Savski venac za skulpturu u javnom prostoru
2009. Nagrada SO „Savski venac“ za skulpturu u materijalu.


Izložba traje do 28. jula 2015. godine.
Radno vreme: ponedeljak - subota od 10 do 20 časova.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..