Otvaranje: 23. maja 2015. u 18h - Najnovija izložba u galeriji Prototip predstavlja jednog od najaktivnijih umetnika na domaćoj sceni, koji se ovoga puta beogradskoj publici predstavlja svojim slikama. Branislav Nikolić se u svom radu ne oslanja na uspomene ili na nešto što je doživeo. Njegovo polazište su realni predmeti koje sakuplja, beleži i modifukuje.

 

To su svakodnevni pedmeti koji se izdvajanjem i izmeštanjem iz svog uobičajenog konteksta pretvaraju u estetske predmete. Slike Branislava Nikolića kreću se na tragu pop art istraživanja industrijskih proizvoda sa kojima je umetnik u konstantnoj ambivalentnoj igri. U pitanju su čitave sveske štampanog materijala, novinski isečci, stranice časopisa i magazina, razna pakovanja i ambalaže. Svi oni zajedno su heroji našeg vremena, produkti potrošačke kulture.


Njegove predstave su svedene, minimalistički čiste i ogoljene, sa formom koja dominira. Međutim, sama lepota forme nije cilj po sebi. Iako naizgled jednostavne njegove slike su višedimenzionalne jer pored vidljivih formi uključuju i predstave vrednosti koje savremeno društvo upisuje u svima nama prepoznatljive oblike. U njima možemo isčitati fascinaciju modernog čoveka robom, koja potpuno zauzima prostor našeg društvenog i kulturnog života a sam kapital dostiže takav stepen akumlacije da se pretvara u sliku.

 

Rođen 1970. godine u Šapcu, diplomirao je 1996. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku slikarstva, a 2001. je magistrirao u Holandiji (na akademiji Dutch Art Institute, Enschede). Takođe, 2002. je magistrirao i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je ULUS-a od 1995. godine i član internacionalne umetničke grupe New Remote, kao i nezavisne umetničke asocijacije Kolektiv. Nikolić je i selektor Jalovičke likovne kolonije od 2002. Bavi se slikarstvom, skulpturom i dizajnom.

 

Izložba traje do 26. juna

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..