Izložba ovog uglednog gosta, koji je izlagao svuda po svetu, a po prvi put je u Srbiji, otvara se 12. maja (utorak) u 20h uz podršku Francuskog instituta u Beogradu. Izložba je uvrštena u program Deset dana muzeja, u muzejsku mrežu Srbije,  kojom se obeležava  Dan muzeja u našoj zemlji, kroz besplatne posete institucijama kulture (a ne samo poseta izložbenim prostorima tokom jedne noći i to uz ulaznicu).

 

Ulaz u naš iuložbeni prostor je uvek besplatan, a ozbiljnim programom se trudimo da damo svoj doprinos ovoj manifestaciji i našoj kulturnoj sceni.

 

Galerija Haos dovodi u goste, na predlog akademika Veličkovića, umetnika iz Pariza, čiji radovi na papiru pokazuju još jedan drugačiji pristup u likovnom tretmanu crteža kao esencije vizuelnog promišljanja.

 

Delo Žan Le Gaka, prožeto jednom idealizovanom vizijom umetnosti, gravitira oko slikareve mitske figure nastale kao metafora slikarstva. Od fotografija/tekstova iz sedamdesetih godina do pastela i slika priključenih onom što je pisao osamdesetih i devedesetih godina, ova po formi originalna veza omogućava stvaranje vremenskih lavirinata u kojima se preklapaju stvarni i fiktivni biografski podaci, mnogi književni osvrti, kao i prepisi populističkih romana. Posredstvom fiktivnih duplikata, rasejavanjem  indikativnih znakova kroz pisanje, likovnih ili fotografskih slika, svega toga sjedinjenog kroz digresije, to traganje za nekom zagonetkom – metaforičkom figurom umetnosti – prelazi svoj put iz dela u delo čiji se mnogobrojni odjeci prolamaju u beskraj. - An Dagber

 

Žan Le Gak je imao preko sedamdeset samostalnih izložbi izvan Francuske, od kojih petnaest u Nemačkoj, jednu u Muzeju moderne umetnosti u Oksfordu u Engleskoj, dve u Austriji, deset u Belgiji, po jednu u Kanadi, Danskoj, Finskoj,  Grčkoj,  Izraelu , Japanu, Švedskoj i sad u Srbiji, tri u Španiji, četrnaest u Italiji, pet u Holandiji, pet u Njujorku, sedam u Švajcarskoj.

 

Izlagao je na Venecijanskom bijenalu u Francuskom paviljonu 1972. i na Međunarodnom paviljonu 1976. i 1980, zatim u Kaselu na manifestaciji Documenta V 1972 i na Documenta VI 1977. godine.


Upriličeno mu je nekoliko retrospektiva: tri 1977. u Hamburgu, Minhenu i Aix-La-Chapelle; u Centru Žorž Piompidu u Parizu 1978; u Muzeju moderne umetnosti u Parizu 1984. pod nazivom "Žan Le Gak  - slikar snova";  u Nemačkoj 1992; u Vansu u Francuskoj 2002. i 2003. (projekat iz tri dela); zatim u Centru savremene umetnosti u Perpinjanu 2006.

 

Tim povodom, organizujemo konferenciju za štampu i razgovor sa uglednim gostom u ponedeljak, 11. maja u 12 h.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..